Proggig allsång mot Alliansen | Stockholms Fria
  • Allsång på Skansen? Nej, Allsång mot Alliansen ska det vara, menar Teater Lacrimosa.
Stockholms Fria

Proggig allsång mot Alliansen

Den 1 september arrangerar den feministiska Teater Lacrimosa en allsångskväll mot den borgerliga alliansen. Arrangören Liv Elf-Karlén utlovar en spännande kväll med sånger av och med Miss Universum, Maud Lindström och Nationalteatern.

Den 1 september arrangerar Teater Lacrimosa och Södra Fot en allsångskväll mot den borgerliga alliansen och dess politik.
Allsångsledare under kvällen blir bland andra Miss universum, Kajsa Grytt, Maud Lindstöm, Helena Sandström och Pale Olofsson från Nationalteatern.
- Vi vill komma in i valdebatten på våra villkor, som konstnärer, säger Liv Elf-Karlén. Som konstnär kommer man in från ett annat håll i en politisk diskussion och kan vidga debatten.

I dag har media en 'skum objektivitet' när det gäller valet, menar hon. De ideologiska frågorna i politiken har kommit i skymundan, och orden har tappat sin egentliga innebörd.

På vilket sätt kan en allsång påverka valet?
- Valet handlar om vad vi vill tillsammans. Allsång är det lättaste sättet att göra något tillsammans på. Vi vill att folk ska gå hem och skriva egna kampsånger efter den här kvällen.
Allsången mot alliansen bjuder på en hel del 70-talsnostalgi - sånger av Nationalteatern, Hoola Bandoola band, Mikael Wiehe och Jösses flickor. Liv Elf-Karlén menar att många vackra progglåtar har glömts bort i dag.
- Det finns något jättefint med dem, de är inte ironiska. Det är tydligt att de är gjorda i en annan tid då det inte var skamligt att vara vänster. I dag är det svårare att säga ord som solidaritet, det blir en konstig stämning om man säger det. Vi vill förändra det.

Teater Lacrimosa och Södra Fot vill också slå ett slag för 'den nya tidens kampsånger'. Kvinnor som Miss Universum, Maud Lindström (Fröken Normal) och Kajsa Grytt räknar Liv Elf-Karlén till vår tids kampsångerskor. Och Maria Peters med husbandet Orkester Lacrimosa, som kommer med en kampsångsskiva i höst.

Är rött bättre än blått för kulturlivet?
- Ja, självklart. Moderaterna har en vansinnig kulturpolitik, de vill att kulturen ska leva på sponsring, ta betalt på bibliotek och ta bort det fria inträdet till museerna. Både Lava och Stadsteatern i Skärholmen hotas om den borgerliga alliansen kommer till makten. Vi vill att kultur ska vara till för alla. Och vänsteralternativet är det som bedriver kulturfrågor på ett vettigt sätt.

Om någon politiker kommer att besöka allsången vet inte Liv Elf-Karlén, men betonar att det är en kulturkväll och inte någon partipolitisk tillställning. Redan har hälften av biljetterna sålts.
- Det är mycket allsång nu. Och det verkar finnas ett stort behov av en kväll som den här, säger hon.
Förutom musik, sång och rödvin bjuds det på sketcher under kvällen.

Fakta: 

Allsång mot Alliansen
Arrangemanget börjar kl 18.00 och hålls på Teaterhuset, Skarpnäcks gårdsväg, hus 10, T-Skarpnäck.

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2021 Stockholms Fria