Aktivistmedia ifrågasätter polisens uppgifter om skottlossning | Stockholms Fria
Fria.Nu

Aktivistmedia ifrågasätter polisens uppgifter om skottlossning

Polisen anklagar en revolutionär vänstergrupp för gårdagens skottlossning. Grekisk aktivistmedia anklagar istället staten för att ha iscensatt dådet.

I måndags skottskadades en grekisk polis i stadsdelen Exarchia i Aten, samma stadsdel där den 15-årige anarkisten Alexis Grigoropoulos sköts till döds av polis i början av januari.
Polisen lägger skulden på den proteströrelse som sedan dödsskjutningen skakat det politiska etablissemanget. Skotten som sårade polismannen ska enligt polisen matcha dem från en kulsprutepistol som användes i en attack på en polisstation i norra Aten i april 2007, en attack som radikala Revolutionär kamp ska ha tagit på sig ansvaret för.
Men polisens uppgifter ifrågasätts av oberoende media. Stadsdelen har i princip varit ockuperad av polis sedan Alexis död och att genomföra en liknande attack därifrån skulle inte vara möjligt, menar grekiska Indymedia. Nyhetsbyrån anklagar istället staten för att ha iscensatt skottlossningen i ett försök att vända opinionen mot den växande proteströrelsen.
”Staten har via sitt språkrör media förberett den offentliga opinionen på att det fanns en överhängande risk för en attack mot polisen. Valet av plats för denna plats sabbade dock deras ihopkokade recept: en attack i ett sådant tungt övervakat innerstadsområde pekar bara på att de som genomförde attacken har själva koppling till staten”, skriver Indymedia enligt svenska Motkraft.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria