Fredsrörelsen i Israel utsatt för repression | Stockholms Fria
Fria.Nu

Fredsrörelsen i Israel utsatt för repression

Den israeliska fredsrörelsen har svårt att tränga igenom i massmedia – såväl inhemsk som internationell – men är desto mer aktiva på gatorna. Repressionen är dock hård, berättar aktivister som Fria Tidningar talat med.

Keren Manor är organiserad i Active stills, ett politiskt fotokollektiv som dokumenterar protester mot Israels ockupation.

– Vi fokuserar på politiska och sociala frågor som vi vill föra upp på den allmänna agendan. Det råder brist på information om vad som händer och det som skrivs i massmedia är vinklat, vår idé är att använda fotografi som ett verktyg för att höja medvetenheten hos människor.

Att nå ut medialt är ett genomgående problem för den israeliska fredsrörelsen. En av få tilldragelser som fick uppmärksamhet, om än begränsad sådan, var den fredsdemonstration som förra lördagen samlade tusentals i Tel Aviv. Keren Menor deltog dock inte. Hon satt i förvar efter en aktion dagen innan mot flygbasen Sde Dov i stadens norra delar.

– Vi ville att protesten skulle vara synlig för de piloter som kommer till basen och sedan lyfter för att döda civila. Vi ville påminna dem om att de har ett personligt ansvar och att de har blod på sina händer så länge de följer order.

På söndagen beslutade en domare att hon och 20 andra aktivister skulle släppas. Detta sedan de genom en videofilm kunnat styrka att de på polisens uppmaning frivilligt flyttat sig från entrén, och därmed inte, vilket polisen hävdade, gjort sig skyldiga till blockad av en militär anläggning. Fortfarande väntar de åtal för bland annat störande av den allmänna ordningen.

– I domstolen beskrev polisen oss som ett hot mot statens säkerhet, som en liten grupp potentiella terrorister, säger Keren Manor. Det var lögn efter lögn, men vi kunde motbevisa dem genom den här videon.

Protestaktionen arrangerades av Anarchists against the wall – Anarkister mot muren. Som namnet antyder ägnar sig gruppen vanligtvis åt att, i samarbete med palestinska organisationer, protestera mot Israels folkrättsvidriga separationsbarriär på Västbanken. Sedan offensiven började har detta emellertid fått stå tillbaka för så gott som dagliga protester mot kriget.

Jonathan Pollak från gruppen bekräftar att den statliga repressionen trappats upp i takt med attackerna mot Gaza. Han berättar att polis och säkerhetspolis nu börjat använda de metoder som vanligen bara tillämpas mot israeliska araber även mot israeliska judar.

– Det sker politiskt motiverade gripanden av israeliska judar nästan på daglig basis och de förhör människor om skrattretande anklagelser som att inte erkänna staten. Vid ett tillfälle krävde polisen att demonstranter skulle hållas kvar i förvar eftersom protesterna sänkte den allmänna moralen, och det här i landet som presenterar sig som den enda demokratin i Mellanöstern.

Jonathan Pollak lovar att protesterna kommer att fortsätta, men låter inte särskilt hoppfull. Arbetet för fred bedrivs i motvind.

– Större delen av den israeliska allmänheten stöder dessvärre det här fruktansvärda kriget, vi är en väldigt liten majoritet. Det är därför vi manar världen att agera. Det här är inte en angelägenhet bara för Israel. Det här är krigsbrott och det är det internationella samfundets ansvar att stoppa det, precis som med apartheid i Sydafrika eller Milosevic i Serbien.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konstitutionell seger efter maktkamp i Pakistan

En möjlig revolt i huvudstaden Islamabad avblåstes när Pakistans president Asif Ali Zardari på måndagen meddelade att Högsta domstolens avsatte chefsdomare Iftikhar Chaudhry ska återinstalleras. Oppositionen kallade beskedet en seger för demokratin, men inrikespolitiskt är det snarare fråga om en vapenvila än om fred.

Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Fria.Nu

Israel går åt höger

Likud och Kadima lyckades inte överbrygga sina skiljaktiga åsikter om en framtida palestinsk stat. Nu tyder istället det mesta på att Likud bildar koalitionsregering tillsammans med högerextrema partier. En regering som kommer att bli ”mer sionistisk” än den nuvarande.

Fria.Nu

Karibisk strejk får sekelgamla motsättningar att blossa upp

Efter att förhandlingarna mellan Kollektivet mot exploatering och regeringen i Paris bröt samman förra veckan har konflikten på det franska departementet Guadeloupe gått från organiserad generalstrejk till vilt socialt uppror. Bakom missnöjet ligger både klassklyftor och sekelgamla etniska motsättningar.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria