Stockholms Fria

”Jag undrar var företagets vinster kommer att tas ifrån”

På torsdag nästa vecka ska beslut tas om vilka som ska få driva Södermalms parklekar. Kritiker befarar att kvaliteten kommer att försämras när vinstmarginaler ska säkras till företagen. Anställda är oroliga för hur deras arbetssituation kommer att påverkas.

Den 22 januari kommer Södermalms stadsdelsförvaltning att besluta om upphandling av stadsdelens samtliga tio parklekar. Detta har redan gjorts i varierande utsträckning i stadsdelarna Årsta, Östermalm och Hässelby-Vällingby. Hur många anbud som har kommit in och av vilka är sekretessbelagt enligt lagen om offentlig upphandling.

– Det är sekretessbelagt till dess berörd personal är informerade, säger Margareta Björk (m), ordförande i Södermalms stadsdelsförvaltningen.

Hon vill heller inte berätta om Södermalms stadsdelsförvaltning ska delta i upphandlingen genom ett så kallat egenregianbud.

– Nej, det vill jag inte svara på, säger hon.

Men oppositionen i stadsdelsnämnden är motståndare till planerna om att sälja ut parklekarna till privata företag. Vice ordförande Jan Forsell (s) är väldigt kritisk till upphandlingen.

– Vi har hela tiden varit emot upphandlingen. Det är en liten men viktig verksamhet som fungerar bra i kommunal regi, säger Jan Forsell.

Han befarar att en privatisering av parklekarna kommer att få effekt på verksamheten. Han är orolig för att kvaliteten på verksamheten, till exempel lekar, spel, odling, natur och miljö, djurhållning, idrott på lek, skapande verksamhet, grillning, umgänge och fest, kommer att sjunka.

– Privatiseringen ska ju också inkludera entreprenörens vinst. Det kan också leda till att personaltätheten och öppethållande minskar, säger han.

Personalen har fått erbjudande om att jobba kvar i privat regi. De som inte vill jobba kvar men fortfarande vill vara kommunalanställda kommer att erbjudas att ”stå till kommunens förfogande” under 6 månader, eller i 12 månader med en coach som ska hjälpa personen att få ett nytt arbete, enligt information som har gått ut till personalen, berättar Stefan Hellman som sedan tio år arbetar på Skånegläntans parklek. Har personen inte fått något jobb under den tiden kommer han eller hon att bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Jag är 61 år, så det är inget alternativ för mig eftersom jag inte har någon större möjlighet att få ett nytt jobb, säger han.

Han hoppas därför att verksamheten kommer att tas över av ett seriöst företag som inte låter vinstintressen gå ut över kvaliteten i verksamheten.

– Skånegläntan har fungerat utmärkt hittills, med rekordmånga besökare förra året. De flesta av oss som jobbar här tycker att parkleken ska drivas vidare i kommunal regi.

Något besked om vilka som kommer att driva Skånegläntan vidare kommer de anställda inte att få förrän den 4 februari då ett informationsmöte ska hållas.

– Men visst är jag orolig. Jag undrar var företagets vinster kommer att tas ifrån. Den enda försäljningen vi har är till självkostnadspris i vår kaféverksamhet och vår korvgrillning, säger Stefan Hellman.

Fakta: 

Av Stockholms 134 parklekar drivs 22 parklekar i åtta olika stadsdelar på entreprenad:

Bromma 5

Hägersten–Liljeholmen 1

Norrmalm 2

Hässelby–Vällingby 9

Rinkeby–Kista 2

Östermalm 1

Farsta 1

Kungsholmen 1

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2023 Stockholms Fria