Migrantarbetare i Ryssland tvingas vända hem
När finanskrisen drabbar Ryssland påverkar det i stor utsträckning den fattiga befolkningen i grannländerna. En sämre konjunktur slår hårt mot arbetare från forna sovjetrepubliker.
Länder som Armenien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Kirgizistan och Ukraina är i hög grad beroende av migrantarbetarnas inkomster, så när ryska byggföretag tvingas avskeda drabbas ofta arbetarnas släktingar många hundra mil därifrån.
Många utländska gästarbetare kan förlora jobben efter att den ryska premiärministern Vladimir Putin nu meddelat att han vill se en halvering av arbetskraften från de forna Sovjetstaterna för att säkra jobben för ryssarna.
De nya reglerna kan innebära en minskning från fyra miljoner migrantarbetare till mindre än två miljoner. I samband med Putins uppmaning meddelade Moskvas borgmästare Yury Luzhkov att andelen utländska gästarbetare i Moskva också kommer att halveras för att se till att jobben först och främst går till moskvaborna.
Även flera nationalistiska grupper, som Rörelsen mot illegal invandring och Rysslands förenade unga försvar, har gång på gång krävt att arbeten ska vara förbehållna ryska medborgare.
Ryssland har varit beroende av den billiga arbetskraften från forna sovjet- republiker. Tidigare har andelen migrantarbetare växt för att kunna möta den stora efterfrågan. Men nu avskedar företag tusentals gästarbetare i byggsektorn och redan för två år sedan antogs en lag som förbjuder migrantarbetare inom detaljhandeln.
Men Nilim Baruah från Internationella arbetsorganisationen, ILO, i Moskva säger till IPS att utländsk arbetskraft kommer fortsätta att efterfrågas, trots finans- krisen och en sämre konjunktur.
– Det kommer fortfarande behövas, det gäller främst fysiskt tunga arbeten som är lågavlönade och som bara migrantarbetarna är redo att ta.
Vid sidan av den lagliga invandringen beräknas att åtminstone fem miljoner människor bor och arbetar illegalt i Ryssland. Många av de utländska gäst- arbetarna arbetar under svåra förhållanden och utsätts ofta för kränkningar. En studie gjord av FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor, ILO, visar att just migrantarbetarna är extra utsatta.
– De nya bestämmelserna kan leda till allt fler illegala gästarbetare och allt sämre arbetsvillkor. De som är här illegalt har inga rättigheter, säger Elena Tjurukanova, forskare vid Rysslands vetenskapsakademi, till IPS.