Fria.Nu

Siktet inställt på EU efter vänsterseger i Island

Lördagens val i Island gick just åt det håll alla hade förväntat sig efter att den sittande högerreringen avgick den 26 januari i år efter de massiva protester som följde i finanskrisens spår.

Socialdemokraterna och Gröna vänstern fick tillsammans 37 av 63 platser i Allltinget, men den stora skrällen blev ändå att det helt nya partiet Borgarahreyfingin (Medborgarrörelsen) fick inte mindre än 4 mandat i sitt första val. Medborgarrörelsen är det enda partiet i Islands historia som är helt fritt från yrkespolitiker.

Socialdemokratiska premiärministern Johanna Sigurardottir väntas nu ta stora kliv mot Bryssel, men hon kommer möta motstånd från bland annat koalitionspartnern Gröna vänstern som är emot ett EU-medlemskap.

• Läs förra veckans reportage inför valet i Fria Tidningen 17/2009

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Chávez segrare i folkomröstning

VENEZUELA Hugo Chávez får ställa upp i presidentvalet 2012. Det står klart sedan 54 procent av de röstande venezolanerna sade ja till den grundlagsändring som medger att en president får väljas för fler än två mandatperioder i följd. Valdeltagandet uppgick till 70 procent.

Fria.Nu

Civila dödsfall i Afghanistan har ökat med 40 procent

Antalet civila dödsoffer i Afghanistan uppgick till 2 118 förra året. Det är en ökning med 40 procent från året innan och det högsta antalet civila dödsfall under ett år sedan den amerikanska invasionen 2001, enligt en ny rapport från FN:s Afghanistanorgan UNAMA.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria