Fria.Nu

Ny katastrofrapport från Sri Lanka oroar

Oroligheterna i Sri Lanka fortsätter och nu begär de Tamilska tigrarna, LTTE, hjälp från internationella röda korset, ICRC, för att evakuera skadade med motivationen att att regeringsstyrkorna använder tamilska civila som mänskliga sköldar. Försvarsdepartementet nekar och menar att de bara säger så för de håller på att förlora, rapporterar AFP.

Samtidigt kommer ICRC med larmrapporter: "Läget är nu extremt oroande för de tiotusentals civila som sitter fast i det snabbt krympande området längs kusten som har utropats som en eld-upphör-zon av staten Sri Lanka. Många av dessa flyktingar, främst kvinnor, barn och äldre, är skadade och sjuka", står det att läsa i rapporten som vidare uttrycker oro för att antalet dödsoffer kan komma att öka dramatiskt om inte båda parter följer sin skyldighet att följa den internationella humanitära rätten och släpper in hjälporganisationer i området.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Chávez segrare i folkomröstning

VENEZUELA Hugo Chávez får ställa upp i presidentvalet 2012. Det står klart sedan 54 procent av de röstande venezolanerna sade ja till den grundlagsändring som medger att en president får väljas för fler än två mandatperioder i följd. Valdeltagandet uppgick till 70 procent.

Fria.Nu

Civila dödsfall i Afghanistan har ökat med 40 procent

Antalet civila dödsoffer i Afghanistan uppgick till 2 118 förra året. Det är en ökning med 40 procent från året innan och det högsta antalet civila dödsfall under ett år sedan den amerikanska invasionen 2001, enligt en ny rapport från FN:s Afghanistanorgan UNAMA.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria