Fria.Nu

”Rent kol är en smutsig lögn”

USA I vad som av arrangörerna beskrivs som ”den största civil olydnadsaktionen för klimatet i USA:s historia” blockerade omkring 2 500 aktivister på måndagen grindarna till Capitol power plant i huvudstaden Washington. Kolkraftverket försörjer bland annat regeringsbyggnaden Kapitolium med energi.

Med slagord som ”Rent kol är en smutsig lögn” krävde aktivisterna lagstiftning mot fossila bränslen och större utsläppsminskningar. Förra veckan krävde demokraten Nancy Pelosi, representanthusets talesperson, att kolkraftverket skulle ställa om till förnybar energi. Hon skulle också tala på måndagens aktion, men hennes flyg till Washington ställdes in till följd av den snöstorm som drabbade huvudstaden samtidigt som protesterna mot den globala uppvärmningen ägde rum.

– Gud har sinne för humor, kommenterade aktivisten Rhody Streeter vädret för nyhetsbyrån Reuters.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Chávez segrare i folkomröstning

VENEZUELA Hugo Chávez får ställa upp i presidentvalet 2012. Det står klart sedan 54 procent av de röstande venezolanerna sade ja till den grundlagsändring som medger att en president får väljas för fler än två mandatperioder i följd. Valdeltagandet uppgick till 70 procent.

Fria.Nu

Civila dödsfall i Afghanistan har ökat med 40 procent

Antalet civila dödsoffer i Afghanistan uppgick till 2 118 förra året. Det är en ökning med 40 procent från året innan och det högsta antalet civila dödsfall under ett år sedan den amerikanska invasionen 2001, enligt en ny rapport från FN:s Afghanistanorgan UNAMA.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria