Fria.Nu

Kampanj ska locka Irland rösta ja

Efter att Irland avvisat EU:s Lissabonfördrag planeras nu för en massiv kampanj – för att övertyga de irländska väljarna att rösta ja vid en andra omröstning.

Omröstningen om Lissabonfördraget ska hållas senare i år. Förra året röstade en majoritet av irländarna mot förslaget. Nu har EU-kommissionen avsatt motsvarade 29 miljoner kronor till marknadsföring och strategier för att skapa positiva associationer med unionen.

- Kampanjen är till för att öka den allmänna kunskapen om EU, säger Joe Hennon, talesperson från EU-kommissionen.

Han säger att irländarnas bristande kunskaper är problematisk.

Michael Youlton från den irländska kampanjen mot EU-konstitutionen säger att de som stödjer fördraget kommer göra allt som står i deras makt för få igenom det på Irland.

- Men vi tror att nej-sidan återigen kan vinna. Men vi tycker inte att det är rätt att vi ska behöva ha en andra omröstning.

Alla EU:s 27 medlemsstater måste godkänna fördraget innan det kan börja gälla. Irland är den enda av medlemsländerna som låtit sina medborgare rösta om det. Den irländska regeringen har nu åtagit sig att genomföra en andra folkomröstning.

Lissabonfördraget mötte kritik på Irland för att det bland annat ansågs hota Irlands alliansfrihet. Enligt fördraget kräver det att andra EU-länder ställer upp så snart ett av medlemsländerna är angripet. Det fastslår även ökade försvarsutgifter för alla EU:s medlemsländer.

Efter att flera länder förkastat den tidigare föreslagna EU-konstitutionen valde man att göra vissa förändringar innan man lanserade Lissabonfördraget. Med fördraget stärks EU:s gemensamma utrikespolitik, genom att unionen bland annat får en utrikesrepresentant.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Privata militära företag kan komma att granskas

Privatarméer och säkerhetsföretag som amerikanska Blackwater har varit inblandade i flera allvarliga skandaler. Nu utreder internationella Röda korset och EU möjligheterna att övervaka företagen.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Stockholms Fria