Fria.Nu

Starka protester mot byggprojekt i indiska Goa

Stora turistkomplex tränger undan lokalbefolkningen. Byggföretagens exploatering har lett till ett ökat missnöje och en stor misstro mot de lokal politikerna – som också anklagas för korruption.

Den indiska delstaten Goa, med sina exotiska stränder och sin idylliska landsbygd, lockar hundratusentals turister varje år. Men turismen har också lett till att stora byggprojekt genomförts utan hänsyn till lokalbefolkningen.

Medlemmar av byråden, panchayat, har i många fall godkänt storskaliga projekt utan att undersöka hur avfallshanteringen, vattenflöden och el-systemen kommer att påverka omgivningarna.

I byn Pateapura har ett stort hotellkomplex med spa och swimmingpool byggts. Nu finns en stor risk att byns brunnar förorenas på grund av anläggningen. De 500 invånarna oroar sig över byggprojektets expansion.

– Vi är fattiga, vi har inget att sätta emot. Byggherren har redan anmält flera bybor för olovligt intrång. Vi jagas hit och dit på grund av dessa falska anklagelser, säger 35-åriga Marian Correa, som driver en butik i byn.

I byar i regionen Salcete, i södra Goa, har befolkningen protesterat högljutt mot planer på nya anläggningar i områden som har en känslig ekologi.

– Motorvägar kommer att skära rakt igenom bördiga marker och längs med floder, säger Geraldine Fernandes, ordförande i den lokala föreningen Benaulim Villagers Action Committee, BVAC.

Hon drev tidigare ett gästhem för turister. Nu engagerar hon sig i protesterna mot tre stora byggprojekt i hennes hemby Comlatolem i södra Goa. Hon kräver att byggtillstånden dras tillbaka.

En mycket gammal damm med en speciell sorts lotusblommor har förstörts i samband med ett av projekten, trots att det är i strid med de lokala bestämmelserna. Risfälten i omgivningarna har ödelagts eftersom de var beroende av vatten från dammen.

BVAC har också demonstrerat i huvudstaden Panjim och vädjat om att nya byggprojekt stoppas. Till en början skedde en del återkallanden av tillstånd men nu har flera byggföretag lyckats skaffa sig laglig rätt att stanna.

Det största problemet är kopplingarna mellan bygglobbyn och de lokala politikerna och den korruption som finns, menar byborna. Men politikerna och byggherrarna frånsäger sig allt ansvar.

– Byggsektorn blir syndabock när det egentligen handlar om att politiker försummat vissa områden och inte förbättrat infrastrukturen, säger Datta Naik från byggföretagens förbund.

Fakta: 

– Vi är fattiga, vi har inget att sätta emot.

Marian Correa, som driver en butik i Pateapura som drabbas av ett nytt stort lyxhotell.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria