Svenskar prioriterar förnybar energi före kärnkraft
Majoriteten av svenskarna prioriterar en investering i förnybar energi. Bara 15 procent vill helst satsa på nya kärnkraftverk. Det visar Naturskyddsföreningens nya opinionsmätning. Men moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelsten är inte orolig över siffrorna.
”Om samhället skulle investera 20 miljarder, vad anser du då att man bör satsa på i första hand?” Så löd frågan i Naturskyddsföreningens enkät om energi. Endast 15 procent tyckte att man skulle satsa på att bygga nya kärnkraftverk, medan 63 procent av de tillfrågade svarade att de i första hand prioriterar förnybar energi.
– Tydligen dödar det här myten om att allmänheten är positiv till kärnkraft. Och förnybar energi prioriteras högst inom alla partier. Därför bör överenskommelsen om ny kärnkraft rivas upp, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.
Undersökningen visar att majoriteten av alla partiers väljare tycker att man ska investera i förnybar energi. Bara 23 procent av alliansens väljare prioriterar en satsning på att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Men Sofia Arkelsten (M), miljötalesman, är inte orolig över det låga stödet för kärnkraften.
– Det är positivt att stödet för energifrågan har ökat och att många prioriterar förnybar energi, säger hon.
Hon menar att kärnkraften ändå inte kan stå ensam och att siffrorna på vad svenskarna prioriterar mest därför inte påverkar alliansens energiuppgörelse.
– Vad människor prioriterar i första hand avgör inte var man står i energidebatten. Energifrågan är mycket bredare än så här, säger Sofia Arkelsten.
Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets miljötalesman, hoppas däremot att Naturskyddsföreningens opinionsundersökning skapar en större debatt om kärnkraften.
– Det här visar att vi har folket med oss och att man inte ska satsa på gammelenergi. Det är helt galet att satsa på nya kärnkraftverk. Det är ett kortsiktigt sätt att se på klimatfrågan, säger hon.
Hon tycker att regeringen har agerat för snabbt med energiöverenskommelsen.
– De borde lugna ner sig lite. De kan inte bjuda in till överläggning och ha ett färdigt energipaket.
Miljöpartiet kommer att fortsätta driva att kärnkraften ska avvecklas helt men Wiwi-Anne Johansson är orolig att regeringen undantar kärnkraften som valfråga genom att lägga propositionen före nästa val.
– Nu har de låst in sig i ett hörn och tänker inte backa från energiuppgörelsen, säger hon.
Mikael Karlsson tycker att den här mätningen visar att regeringen borde riva upp uppgörelsen direkt.
– Att bygga kärnkraftverk är väldigt dyrt och det skapar avfallsproblem. Dessutom står kärnkraftverk för koldioxidutsläpp, men det låtsas inte folkpartiet om. Elöverskottet kommer att växa och med förnybara energikällor skulle vi kunna avveckla kärnkraften om tio till tjugo år, säger han.
<h2>I dag finns det tre fungerande kärnkraftverk i Sverige. Ungefär hälften av all el inom landet kommer därifrån.
Den 5 februari presenterade de fyra allianspartierna en uppgörelse som innebar att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft ska upphävas. Nya kärnkraftverk får byggas där det redan finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. Uppgörelsen innebär också satsningar på vindkraft, energieffektivisering och nya energislag.</h2>