Fria.Nu

Obama närmar sig FN

USA ska söka en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det är ytterligare ett tecken på nya vindar i USA:s förhållande till världsorganisationen. Bland diplomater och personal i FN-skrapan i New York råder en ny optimism efter de svåra åren med George W Bush i Vita huset.

I förra veckan meddelade USA:s utrikesdepartement att man ska söka en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC. Med diplomatins sedvanligt högtravande språkbruk betecknade generalsekreterare Ban Ki-Moon beslutet som ”ett konkret förkroppsligande av en ny era av engagemang”.

– Vi kan inte se någon nytta i att stå utanför och bara kritisera, utan att kunna påverka, sade USA:s FN-ambassadör, Susan Rice, när beslutet tillkännagavs.

Beslutet är en tvär omläggning av politiken under Bushadministrationen. Rådet ersatte den gamla och starkt kritiserade Kommissionen för mänskliga rättigheter 2006, och då var det helt andra tongångar från Susan Rices företrädare, den allmänt FN-kritiske John Bolton. Han röstade emot bildandet av UNHRC, sade ”man kan inte gå med i alla udda organisationer som uppstår” och USA ställde sig utanför.

Enligt Susan Rice vill USA kunna påverka de regionala blocken när landet får en plats i rådet. Kritikerna anser att framför allt de asiatiska och afrikanska länderna – som tillsammans har 26 av totalt 47 platser – ofta motsätter sig granskning av länder i sina egna regioner, som till exempel Burma och Zimbabwe. USA delar andra länders uppfattning att rådets arbete hittills har varit ”bekymmersamt”.

Beslutet får stöd av människorättsorganisationer i USA. Chefen för Human rights first, Neil Hicks, pekade ut Saudiarabien, Pakistan och Egypten som medlemmar i rådet som ofta blockerar granskning av länder i sina regioner. Och riktade kritik mot USA under Bush:

– USA har aldrig brytt sig om att bygga upp en majoritet av stater inom rådet till försvar för de mänskliga rättigheterna, säger Hicks.

Kenneth Roth, chef för Human rights watch, tror att USA:s medlemskap kommer att förvandla rådet till en ”trovärdig kraft för att främja de mänskliga rättigheterna”.

Störst betydelse har dock beslutet i förhållande till FN. Alltsedan George W Bush misslyckades med att få världsorganisationens välsignelse för kriget i Irak har USA:s regering behandlat FN med ”föraktfull arrogans”, enligt en diplomatisk källa.

Sveriges FN-ambassadör Anders Lidén menar att beslutet är ett av flera tecken på en långtgående omläggning av den amerikanska politiken. Han påpekar att Susan Rice, till skillnad från sina företrädare, ingår i Obamas regering. Det är ett sätt att understryka vilken betydelse Barack Obama tillmäter FN.

Det började direkt efter valet, före Barack Obamas tillträde som USA:s president, säger Lydia Swart, chef för den lilla men inflytelserika organisationen Center for UN reform, ett stenkast från FN-huset i New York:

– Redan i december ändrades tonläget. Det var samma diplomater, men med en helt annan attityd till FN.

– Det är bra att USA engagerar sig i UNHRC, säger Lydia Swart.

Hon menar att rådet har tagits över av en rad länder som skyr varje seriös debatt om de mänskliga rättigheterna och hon hoppas att USA kan hjälpa till att ändra på det. Men Lydia Swart varnar för den djupt rotade tanken att USA är kallat att leda världen.

– Talet om ledarskap oroar mig. Här talas det hela tiden om USA:s roll som världens ledare, som om ingenting skulle hända i FN utan USA:s ledarskap. Många länder vill att USA engagerar sig i FN, men vill inte finna sig under USA:s ledarskap.

Fakta: 

FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, har sitt säte i Genéve och har till uppgift att ta upp frågor om brott mot de mänskliga rättigheterna

Rådet bildades år 2006 för att ta över den kritiserade FN-kommissionen för mänskliga rättigheter. 190 nationer röstade för UNHRC:s bildande, USA, Marshallöarna, Palau och Israel röstade mot, och Vitryssland, Iran och Venezuela lade ner sina röster.

Rådet har kritiserats för att alla medlemsländerna, bland andra Kina, Ryssland, Kuba och Saudiarabien, inte erkänner grundläggande mänskliga rättigheter. Under rådets första år har det heller aldrig fördömt brott mot mänskliga rättigheter i bland annat Sudan, Vitryssland, Iran och Kina. Det land som har fördömts i särklass flest gånger är Israel, senast av rådets speciella rapportör för de palestinska ockuperade territorierna Richard Falk som i en rapport anklagar Israel för brott mot krigets lagar och internationell rätt under kriget mot Gaza i vintras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria