Fria.Nu

Tuff vardag för papperslösa i Frankrike

Regeringens målsättning om att utvisa 25 000 papperslösa migrantarbetare om året innebär allt hårdare kontroller. Det är ingen ovanlig syn att se polisen jaga unga afrikaner eller indier mitt bland turisterna vid ett av landets mest kända monument, Eiffeltornet.

De unga männen säljer souvenirer till turister, men får ofta kasta sig ut i trafiken för att komma undan polisen. Under turistsäsongen finns försäljarna över hela staden, vid katedralen Notre Dame, vid konstmuseet Louvren, men framför allt i området kring Eiffeltornet.

Fyra souvenirer säljs för motsvarande 20 kronor och försäljarna måste ständigt vara på sin vakt – polisen har uppsikt över platsen och kan dyka upp när som helst.

– De jagar oss eftersom det vi gör är förbjudet, säger Babacar, en välklädd ung man som berättar att han är från Senegal, liksom många andra försäljare.

Enligt Jean-Pierre Alaux, forskningschef på organisationen GISTI som erbjuder information och stöd till invandrare, kan man dela upp gatuförsäljarna i tre kategorier: de som har tillstånd för försäljning, de som inte har tillstånd och som inte skulle ha möjlighet att få det – och de som skulle kunna få ett tillstånd men som valt att inte skaffa det för att slippa betala skatt.

Många av de försäljare som flyr från polisen är papperslösa migrantarbetare från Indien eller länder i Afrika. Enligt Jean-Pierre Alaux har de blivit allt fler sedan den globala konjunkturnedgången.

– Regeringen här och i andra länder ser det som ett allvarligt problem, men det är ett litet problem jämfört med de svårigheter som flyktingarna själva möter.

När Nicolas Sarkozy tillträdde som president år 2007 införde han genomgående hårdare kontroll av papperslösa. Sarkozys nyinrättade immigrationsdepartament gav polisen uppdraget att hitta och utvisa minst 25 000 papperslösa invandrare årligen.

Sedan dess har flyktingarna utsatts för räder och kontroller, ibland med allvarliga följder. För två år sedan dog en kinesisk kvinna när hon kastade sig från fönstret i sin lägenhet i ett försök att undkomma polisen.

För ett år sedan dog 29-åriga Baba Traoré från Mali i en hjärtattack när han slängde sig i floden Marne i ett försök att fly från polisen. Han hade anlänt till Frankrike fyra år tidigare för att donera en njure till sin syster – som är gift med en fransman – men Traorés uppehållstillstånd hade upphört att gälla och han hade inte beviljats en förlängning.

En polis från Paris sjunde poliskrets, där Eiffeltornet ingår, säger att de papperslösa som grips ställs inför en särskild domstol. Polisen, som vill vara anonym, berättar att antalet gripna per månad pendlar mellan 20 och 200 beroende på om det är turistsäsong eller ej.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria