Fria.Nu

Fängelse för fredsaktivister från Ofog

I tisdags kom domen mot de tre fredsaktivister som i mars bröt sig in på Saabs flyghangar i Linköping för att avrusta Jasplan. De döms för försök till sabotage till fyra–sex månaders fängelse och ska betala ett skadestånd på 151 000 kronor. De hävdar att de agerat i nöd och i veckan har de fått stöd från bland annat Sven Wollter och förre ärkebiskopen KG Hammar för sin aktion.

Det var den 22 mars som Martin Smedjeback, Pelle Strindlund och Annika Spalde tog sig in på Saab aerospace i Linköping för att avrusta svenska Jasplan för export. Det var en del av kampanjen Avrusta, som drivs av nätverket Ofog. Kampanjen har pågått sedan 2008 och målet är att stoppa den svenska vapenexporten genom civil olydnad.

I samband med kampanjen har flera aktivister dömts till straff, men inte lika hårda som nu. Annika Spalde döms av Linköpings tingsrätt till fängelse i sex månader, Martin Smedjeback fem månader och Pelle Strindlund fyra månader och tillsammans ska de betala ett skadestånd på 151 000 kronor. Annika Spalde får längre straff eftersom hon också döms för två tidigare aktioner som hon har deltagit i.

Aktivisterna hävdar att de agerat i nöd och ångrar inte aktionen.

– Att arbeta för en fredligare värld är tillfredställande, även när man sitter bakom galler. Jag känner mig fri i min cell, säger Pelle Strindlund i ett pressmeddelande.

Catherine Laska har tidigare dömts på grund av en fredsaktion inom kampanjen Avrusta och är glad över aktionen som de tre fredsaktivisterna utförde.

– Jag är framför allt glad att de fortsätter arbeta och att de har lyckats så bra. Saab aerospace är mycket mer högbevakat än BAE systems Bofors. Det är imponerande att de kunde ta sig så långt, säger hon.

Den 16 oktober 2008 gick Catherine Laska och Pelle Strindlund in på BAE systems Bofors, som är ett av Europas största vapenföretag. De avrustade främst kylare till fälthaubitz 77B som skulle till USA och Indien.

Catherine Laska visste att de skulle bli dömda men ångrar inte aktionen.

– Det känns bara roligt att kämpa för frihet och rättvisa. Den enda ångesten som jag känner är för att vapenexporten fortsätter, säger hon.

I tingsrätten dömdes hon och Pelle Strindlund till tre månaders fängelse var och ett skadestånd på ungefär 220 000 kronor. Men efter hovrättsförhandlingarna fick Catherine Laska sitt straff nedsatt till villkorlig dom och 80 dagsböter, skadeståndet sänktes också med cirka 30 000 kronor.

Martin Smedjeback, Pelle Strindlund och Annika Spalde har ännu inte tagit ställning om de ska överklaga. Om de gör det väntar 6–7 veckor i häktet innan en ny rättegång hålls.

”Fördelarna är att kunna få ner straffet och att få ännu en möjlighet att lyfta den viktiga frågan om svensk vapenexport. Nackdelarna är att straffet kan bli högre och att vi får vänta med att flyttas ut på anstalt”, skriver Martin Smedjeback i sin blogg.

Ofogs aktioner har tidigare uppmärksammats i media och nu i veckan har också domen mot fredsaktivisterna skapat debatt. Bland annat Sven Wollter och förre ärkebiskopen KG Hammar skrev i en debattartikel i DN att de tycker att aktivisterna inte borde dömas och att rätten borde ta hänsyn till de politiska motiven bakom brottet.

Sven Wollter har också i ett brev till Ofog skrivit att han helhjärtat stödjer deras arbete.

Annika Spalde är glad över att aktionen har uppmärksammats. ”Tänk att dessa kändisar – Wollter är numera min favoritskådespelare – ville ge oss sitt stöd, i största morgontidningen. Det värmde. Och förhoppningsvis var det några nya människor som fick sig en tankeställare om hyckleriet med den svenska vapenexporten”, skriver hon i sin blogg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria