Palestinsk demonstrant dödas av tårgaspatron under protest på Västbanken | Stockholms Fria
Fria.Nu

Palestinsk demonstrant dödas av tårgaspatron under protest på Västbanken

31-åriga Basem Abu Rahmeh sköts av israelisk militär under fredagens protest mot separationsbarriären i Bil’in och avled på platsen. Händelsen inträffade dagarna innan Bil’ins årliga ickevåldskonferens gick av stapeln.

Basem Abu Rahmeh träffades i bröstet av den omtvistade höghastighetspatronen, samma typ av tårgaspatron som tidigare allvarligt skadat den amerikanske ISM-aktivisten Tristan Anderson. Journalisten Fadi Jayyouse var på plats när Basem sköts.
- Jag filmade militären när de siktade och sköt. De fortsatte avfyra tårgas även efter att Basem träffats, medan vi försökte få fram en ambulans, säger han.
En personbil hämtades till platsen och Basem fördes till sjukhus i Ramallah där han dödförklarades.

Sedan invasionen av Gaza har Israelisk militär introducerat ny ammunition vid demonstrationer på Västbanken. Höghastighetspatronen är utrustad med en propeller, har en räckvidd på 400 meter och med dess ökade tyngd och hastighet förvandlas den till en projektil då den avfyras i rät vinkel mot ett mål på nära håll.
- Det var inte en olyckshändelse, utan ett brott. Basem var en obeväpnad demonstrant, en civilperson och ingen terrorist, säger Mohammed Khatib, vän till Basem, talesman för Bil’in Popular Commitee och arrangör vid ickevåldskonferensen.

Varje fredag under fyra års tid har byborna i Bil’in samlats för att protestera mot Israels separationsbarriär som skär tvärs igenom byn och hindrar byborna från att nå sin mark. Byns invånare som livnärt sig på jordbruk förlorar i och med murbygget sin huvudsakliga inkomstkälla. Basem är det första dödsoffret, men flera av byns unga män har bestående skador då de träffats av såväl gummikulor som skarp ammunition vid fredagsdemonstrationerna.
Sedan bygget påbörjandes av den 770 km långa separationsbarriären – som omringar Västbanken och konfiskerar 12.6 procent av dess totala yta – har 18 personer dödats i samband med protester, varav 11 varit barn under 18 år.

Bil’in har kommit att bli en symbol för aktivt motstånd och ickevåldsmetoder. Mohammed Khatib medger att det är svårt att övertyga den unga generationen om fördelarna med ickevåld när de möts av militärens aggressiva beskjutning. Konferensen som inleddes på onsdagen med tal av bland annat fredspristagaren Mairead Maguire och den sydafrikanske fackförenings ledaren Zico Tamela syftar till att sprida information om Bil’in, stärka samarbetet med internationella sympatisörer samt utveckla nya hållbara ickevåldsmetoder.
- Fredliga metoder är det enda vi har att sätta emot. Israelisk media myntade nyligen begreppet populär terrorism. Demonstrationer, likt den här i Bel’in, beskrivs som en folklig, icke-organiserad form av terrorism, säger Mohammed Khatib.
Genom en sådan språkanvändning görs civilpersoner till legitima mål för militära insatser och Mohammed Khatib menar att ett envist, samlat ickevåldsmotstånd, kombinerat med användning av kameror är det enda sättet att överbevisa israelisk lobbyism.
På Youtube finns klipp från fredagens demonstration. De visar Basem Abu Rahmeh som sekunderna innan han träffas går mot stängslet med armarna uppstäckta, samtidigt som han ropar åt militären att vänta, att sluta skjuta för någon har sårats.

Den israeliska försvarsmakten IDF uppger att de utreder händelsen. Den israeliska nyhetstidningen Haaretz publicerade på lördagen en artikel där hundratals stenkastande demonstranter uppges ha försökt riva barriären, som i Bil’in är ett dubbelradigt elektriskt taggtrådsstängsel.
Israeliska säkerhetsbestämmelser säger att tårgas inte får skjutas rakt in i en folkmassa, utan är avsedd att skjutas i båge. Flera ögonvittnen bekräftar att detta inte efterföljs vid demonstrationer. Såväl Basem Abu Rahmeh som Tristan Anderson sköts på nära håll av en siktande militär. Tristan Anderson är kvar på sjukhuset i Tel Aviv, där han fortfarande, sex veckor efter att han sköts, kämpar för sitt liv.
I morgon fortsätter protesterna i Bil’in.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria