Fria Tidningen

Storföretag stoppar film om bananindustrin

Bananproducenten Dole har med hjälp av hot om stämning lyckats stoppa en film av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten. Dole har till och med vänt sig till den svenska ambassaden i USA för att få hjälp.

Frukt- och grönsaksjätten Dole food company har lyckats stoppa det fria ordet. Bakgrunden är den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film Bananas!, som skulle ha tävlat i dokumentärklassen under Los Angeles filmfestival den 18–28 juni. Men efter påtryckningar och hot om stämning har Doles advokater lyckats få festivalledningen att stoppa filmen från att delta i tävlan.

Bananas! handlar om advokaten Juan Dominguez som på uppdrag av tolv bananarbetare drabbar samman med Dole. Bolaget anklagas av Dominguez för att medvetet ha använt giftiga och förbjudna bekämpningsmedel i Nicaragua under 1970-talet, vilket ska ha lett till sterilitet hos flera arbetare. I januari 2008 fann en jury att Dole var skyldig till att uppsåtligen ha skadat arbetarna. Det är denna process som filmen skildrar.

Dole har överklagat domen och det är uppenbart att filmen rör upp starka känslor hos bolagets representanter. I maj gjorde företagets advokatfirma Gibson, Dunn & Crutcher först ett (misslyckat) försök att påverka domaren i fallet att stoppa filmen. Därefter vände de sig i tur och ordning till filmbolaget, filmfestivalen och festivalens sponsorer – och till och med till den svenska ambassaden i Washington DC. I ett brev daterat den 5 juni till ambassadören Jonas Hafström skriver advokatbyrån att filmen grundar sig på falska premisser genom att måla upp plantagearbetarna som ”offer”. Falska vittnesmål användes under rättegången, hävdar Dole.

”Vi ber respektfullt generalkonsuln att dra tillbaka sitt godkännande av denna ärekränkande film, och att den svenska ambassaden tar andra lämpliga steg för att begränsa dess skadliga inflytande, inklusive att övertala filmskaparna, WG Film AB och Mr Gertten, att uppträda ansvarsfullt och stoppa spridningen av denna film i USA och Europa.”

Filmen kommer ändå att visas på festivalen, men utom tävlan. Filmfestivalen arrangeras för femtonde gången i ordningen och visar det bästa av amerikansk och internationell independentfilm.

Bananas! kommer att visas på Malmö Filmdagar 24–27 augusti och får svensk premiär i september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2023 Stockholms Fria