Fria.Nu

Dansk domstol stoppar nättrafik

Internets framtid står på spel. Det menar nu flera upphovsrättskritiker i Sverige och Danmark. Bakgrunden är en dom i Danmark som slår fast att internetoperatörer är ansvariga för upphovsrättsintrång om de inte blockerar trafiken till en rysk nedladdningssida för mp3-filer.

I onsdags beslutade en dansk domstol att danska Tele2 begår intrång i upphovsrätt genom den internettrafik som deras kunder genererar. Det är alltså inte medhjälp till intrång det handlar om – domstolen anser att operatören i sig är en piratkopierare bara genom att skeppa trafiken vidare.

Det är den danska grenen av skivbolagsorganisationen Ifpi som står bakom åtalet mot internetleverantören Tele2. Ifpi vänder sig mot att den ryska sajten Allofmp3.com säljer digitala musikfiler utan västerländska rättighetsinnehavares tillstånd. Ifpi driver fallet på uppdrag av bland andra danska Warner, Universal, Playground och Bonnier Amigo.

Kritiken i Danmark har inte låtit vänta på sig. Ib Tolstrup, direktör på den danska branschorganisationen Telekommunikationsindustrien, är upprörd:

– Jag är skakad över domslutet och betraktar det som censur, säger Tolstrup till danska Nyhetsavisen. Tele2 och andra internetleverantörer levererar fri tillgång till information på internet, men ska nu in och sortera i innehållet. Det är främmande för oss, och kan jämföras med om postväsendet läste alla brev de hanterade. Jag tar å det kraftigaste avstånd från domen.

Piratbyrån, som kämpar för ett fritt internet, är som väntat också mycket kritiska till domen. Så även Piratbyråns danska motsvarighet Piratgruppen:

– Det här visar tydligt att Ifpi är motståndare till fri kommunikation, anser Sebastian Gjerding från Piratgruppen. Det finns uppenbarligen inga gränser för hur långt de tänker gå i sitt krig mot piratkopieringen, inte ens om det innebär tydliga kränkningar av människors rättigheter. I Kina har man sedan länge hindrat internetanvändare från att besöka sidor man anser vara opassande, både vad gäller politik och moral. Nu ser vi samma utveckling i Danmark.

Domen väntas ha konsekvensen att samtliga internetleverantörer i Danmark måste stoppa tillgången till den ryska sajten. Ifpi förväntar sig att samtliga EU-länder tvingas till samma politik om domen vinner laga kraft.

Ifpi välkomnar domen och ser den som ett steg på vägen att stoppa Allofmp3.com för gott.

– Allofmp3 är en olaglig tjänst som lurar artister och producenter på miljontals danska kronor varje år, säger Jens Otto Paludan från danska Ifpi i ett pressmeddelande.

Rasmus Fleischer på bloggen Copyriot anser att domen fastställer en nyordning där tillhandahållare av nätverk görs ansvariga för vad noderna gör.

Tele2 i Danmark har nu låst tillgången till Allofmp3.com genom en så kallad DNS-blockering.

Domen har överklagats av Tele2.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ipred angår dig

Ipred-soppan har antagit en allt märkligare karaktär. När justitieminister Beatrice Ask presenterade regeringens kontroversiella lagförslag den 4 december var slutresultatet en smaklös pulvermix med nya, motsägelsefulla ingredienser, slarvigt och ogenomtänkt islängda i sista stund.

Fria.Nu

Fildelaren: Jag är orkeslös

Den 31-årige Linköpingsbo som fälldes för fildelning i det hittills största fildelningsmålet kommer inte att överklaga sin dom.

Fria.Nu

Tusentals ljudböcker sprids på Pirate bay

Svenska förläggareföreningen, SvF, har påbörjat en kartläggning av i vilken omfattning ljudböcker sprids olovligt via nätet. Vid ett stickprov 19–20 februari fanns 4669 ljud- och talböcker tillgängliga på Pirate bay, skriver tidningen Svensk bokhandel.

Fria.Nu

Integritetskamp en framtidsfråga

Electronic Frontier Foundation fyllde sexton år i veckan. Efter ett och ett halvt decenniums kamp för den enskildes digitala rättigheter är frågorna mer centrala än någonsin, i Sverige lika mycket som på andra sidan Atlanten.

© 2024 Stockholms Fria