Stockholms Fria

Kvarteret Linjalen röst ade ja till allmännyttan

Nu har de boende i kvarteret Linjalen sagt sitt för andra gången. På torsdagskvällen stod det klart att kvarteret inte kommer att genomgå en ombildning till bostadsrätter.

Tystnad rådde då de första hyresgästerna i kvarteret Linjalen strömmade ut ur röststämmans lokaler på torsdagskvällen. Men sedan kom ett och annat hurrarop från personer klädda i Rädda Linjalen-tröjor. Maria Lindberg Howard, som är med i nätverket Rädda Linjalen fick som hon ville men väljer att inte hurra.

– Det känns lite snopet, men nu måste de acceptera att det inte finns något intresse. Bostadsrättsföreningen var väldigt tysta vid förra röstningen och de senaste veckorna har de försökt nå fram till folk men det har varit helt fel tajming. Folk har sagt sitt. Vi vann inte utan de förlorade på grund av sig själva, säger hon.

Och Eva Fee, ordförande i bostadsrättsföreningen, såg dyster ut. Hennes största farhåga, att det inte skulle vara tillräckligt med folk som kom på stämman, besannades. De som inte kommer räknas automatiskt som nej-röstare.

– Nu är det så att folk vill ha hyresrätter och då blir det så. Köperbjudandet går ut nu på måndag och nu blir det inget nytt erbjudande, sa hon efter röststämman.

Cirka 200 personer hade kommit till Åsö gymnasium för att rösta, vilket inte var tillräckligt för att driva igenom röstningen. Det krävdes att 67 procent av de 455 hyresgästerna röstade ja. Terje Gunnarsson, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, var glad över resultatet.

– Det här är bra för hyresrätterna i Stockholms innerstad. Nu får vi lite lugn och ro och förhoppningsvis visar de respekt för personers vilja, säger han.

Tom Parmlid var en av dem som kommit för att rösta ja på stämman, men han är inte alltför nedstämd efteråt.

– Det känns lite jobbigt men samtidigt var jag inställd på att det skulle bli ett nej, säger han.

Och han kan inte låta bli att ge beröm till Rädda Linjalen på grund av deras engagemang.

– De har varit ihärdiga och kämpat hårt. Jag har gått på deras möten och de har funnits där med information för dem som varit osäkra på vad de vill och stöttat de boende, säger han.

Eva Fee och Brf Linjalen tar nu nya tag och finns kvar för att fortsätta att kämpa.

– Vi kommer att finnas kvar och vara vilande juridiskt sett, men 200 personer har uttalat sin vilja och vill ha bostadsrätter. Det är nästan hälften av de boende. Vi kommer att finnas kvar och arbeta med att knyta grannkontakter. Vi gjorde ett försök att rädda Linjalen från höjda marknadshyror och nu ska vi också fortsätta kämpa för att försöka hindra dem, säger hon.

Efter röststämman drog sig folk tillbaka till kvarteret Linjalen. I Hyresgästföreningens föreningslokal var det full fest. Folk skålade och hurrade under en banderoll med texten ”Rädda Linjalen”. Och ja-röstaren Tom Parmlid tog en härlig promenad i sensommarkvällen.

– Allt forsätter som vanligt. Men det positiva är att man genom alla möten och liknande har fått en bättre kontakt med grannarna. Det blir nog inga sura miner, säger han.

Maria Lindberg Howard är inte riktigt säker på de sura minerna, men håller med om att grannsämjan blivit bättre.

– Det kommer nog bli att blänga lite på varandra ett tag framöver. Men pluset med allt det här är att man har lärt känna nästan alla som bor i kvarteret, säger Maria Lindberg Howard och virvlar iväg i vimlet av glada hyresgäster.

Fakta: 

I april i år röstade de boende i kvarteret Linjalen för en ombildning till bostadsrätter. Kravet var att 67 procent av medlemmarna röstade ja men resultatet blev bara 43 procent. Senare meddelade bostadsrättsföreningen Brf Linjalen att en ny köpestämma skulle hållas innan köperbjudandet från ägaren Stockholmshem går ut nu den sista augusti.

Nätverket Rädda Linjalen har arbetat aktivt sedan bostadsrättsföreningen valde att ansöka om en ombildning av kvarteret. I samarbete med Rädda Hyresgästen och Hyresgästföreningen arbetar de för att kvarteret inte ska ombildas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria