Stockholms Fria

Svårare få barnomsorg på obekväm arbetstid

Den som är ensamstående förälder kan få problem med att dagis inte har öppet lika länge som föräldern behöver för att kunna arbeta. Det visar en undersökning från Makalösa föräldrar. I Stockholm ska det inte vara något problem, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

Enligt en undersökning som Makalösa föräldrar har gjort kan sex av tio kommuner inte erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är fler än då TCO gjorde en undersökning 2008 med samma frågeställning, då fem av tio inte erbjöd barnomsorg på obekväm arbetstid. Stockholm valde att inte delta i undersökningen, men enligt Helene Sigfridsson, generalsekreterare på Makalösa föräldrar och ensamstående föräldern Anna-Karin Eriksson finns problemet även bland Stockholms stadsdelar.

– Det beror på lågkonjunkturen. Vi har bevakat lokalpressen som visar att kommunerna sparar in på barnomsorgen varje höst. Det är lätt att spara in på och politikerna tänker antagligen att det inte drabbar omsorgen så mycket, säger Helene Sigfridsson.

Anna-Karin Eriksson är en av de ensamstående föräldrar som har drabbats, både i Sundsvall där hon bor nu, och i Stockholm där hon bodde förut.

– Där kunde man bli ståendes när lokaltrafiken inte fungerade utan tryggheten att veta att min son kunde vara kvar på dagis. Det är tufft att vara själv, säger hon.

– Det kändes jätteosäkert. Det är klart att man inte vill lämna bort sitt barn men det skulle vara perfekt med mer flexibilitet.

I Sundsvall tvingades hon för ett år sedan att säga upp sig från sitt jobb för att hon inte fick hämtningstiderna på dagis att gå ihop med sitt jobb.

Några dagar i veckan pendlade hon mellan arbetet i Stockholm och hemmet och förskolan i Sundsvall och kom hem ungefär en timme efter att dagiset stängde. Förskolan ville inte gå med på att ha kvar hennes son någon timme längre de dagarna.

– Det gick bra att lämna väldigt tidigt på morgonen, vid sex-tiden, men en timme efter stängning gick det inte. Jag vet inte varför de tänkte så. Jag erbjöd mig att betala extra för den tiden men de sa ändå nej.

Nu har Anna-Karin Eriksson bestämt sig för att öppna ett eget företag just för att få chansen att styra över sina arbetstider själv.

– Jag tror att barnomsorgen är kvar i gamla mönster. I min värld förstår jag inte svårig- heterna med att ha öppet en timme längre. Jag har flera bekanta, både ensamstående men även där det finns två föräldrar, som har samma problem. Förskolan kunde inte erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.

Ann-Katrin Åslund (FP), andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i utbildningsnämnden, menar att problemet med öppettider inte ska finnas i staden.

– Förskolorna i Stockholm ska ha öppet till 18.30 om behovet finns, enligt regelverket. Sedan får det ju prövas från fall till fall hur man ska lösa problemet. För vissa finns det möjlighet att lämna på förskolor som har nattöppet, annars finns det familjedaghem. Det ska finnas resurser att lösa problemet, det ingår i pengen som stadsdelen får, säger hon.

Helene Sigfridsson menar att det är kommunernas nedskärningar som skapar problemet. Ann-Katrin Åslund tror att det kan vara en orsak men tar Stockholms kommun i försvar.

– Vi är den storstad som lägger mest av vår peng på barnomsorgen. Om en förälder har ett jobb ska de inte vara tvungna att sluta jobba för att de måste hämta barnen på dagis. Det är en dålig prioritering eftersom det blir dyrare i längden för kommunen. Om man är ensamstående och har det problemet ska man ta upp det med stadsdelen så får man tillsammans komma fram till en lösning som passar just den familjen, säger hon.

Hur problemet löses och tillgången till bland annat nattdagis eller barndaghem beror på stadsdelarna. Ann-Katrin Åslund är även ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd där hon ser problemet som ganska sällsynt eftersom det brukar finnas andra lösningar att ta till.

– Föräldrarna kanske har delad vårdnad och då kan man lösa det genom att den andra föräldern tar hand om barnet när den andra jobbar eller om det finns några andra släktingar som kan hjälpa till. Det är ju första steget. Och det är inte något besparingsskäl utan handlar även om barnets bästa. Barnen bor hellre hemma eller hos någon släkting än hemma hos någon helt okänd, säger hon.

Spånga-Tensta har inte någon nattöppen förskola eftersom behovet inte finns. Men om problemet skulle dyka upp säger Ann-Katrin Åslund att de i första hand skulle lösa det genom någon typ av familjedaghem.

– Eftersom det är så pass sällsynt kan man inte starta en hel avdelning om det skulle handla om ett eller två barn, utan då passar det bättre att de hamnar i någon typ av hemmiljö. Och det är stadsdelens ansvar att ordna det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria