Stockholms Fria

Svårt för S att komma överens om vinst i privat omsorg

Socialdemokraterna lade på måndagen fram ett nytt lagförslag om att offentlig verksamhet inte ska kunna säljas ut till underpris – en lag som redan finns. I förslaget ligger inte ett förbud mot privata företag att göra vinst på omsorgsverksamhet, trots att det finns flera inom partiet som vill se ett sådant.

Under de senaste veckorna har det kommit fram att chefer i avknoppad verksamhet har kunnat gå med storvinst på flera miljoner. Det är resultatet av att verksamhet har sålts till underpris, enligt Socialdemokraterna, då köparna bara betalat för inventarier och lösöre. Nu lyfter partistyrelsen fram ett lagförslag inom sitt välfärdspolitiska program. Lagen ska reglera att offentlig verksamhet inte ska kunna säljas ut till underpris.

– Det är självskrivet. Det är helt förkastligt att staden skänker bort verksamhet utan att ta hänsyn till marknadsvärdet. Man stoppar pengar i fickan på folk som inte kan göra verksamheten bättre, säger Karl-Gustav Abrahamsson, ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.

Men i det välfärdspolitiska programförslaget ingår inte att förbjuda att privata företag kan göra vinst på exempelvis vård och skola. Ylva Johansson (S) är vice ordförande i socialutskottet och har lett arbetet med det välfärdspolitiska programmet. Hon tycker inte att det är i vinsterna som problemet ligger.

– Det är oerhört stötande när privata bolag delar ut vinster till ägarna samtidigt som det finns stora behov av en bättre vård och kortare väntetider. Men, det är inte vinsten i sig som är problemet, det är när vinsten inte återinvesteras i verksamheten, säger hon i ett uttalande.

Emma Henriksson (KD), ledamot i finansutskottet, tror inte att lagen mot försäljning av offentlig verksamhet till underpris skulle göra någon större skillnad.

– Jag har lite svårt att förstå vad det är för typ av lag. Det har förekommit att offentlig verksamhet har sålts ut väldigt billigt som i Täby till exempel och det är jättetråkigt. Men de blev anmälda direkt och det står redan klart att det inte är lagligt. Det känns lite som att Socialdemokraterna slår in redan öppna dörrar, säger hon.

Hon tycker också att partiet måste bli tydligare med vad de vill.

– Det är klart att det märks att det är väldigt stora åsiktsskillnader inom partiet. Det är till exempel stor skillnad på socialdemokrater i Stockholm som har större erfarenhet av privata aktörer inom vården, och är mer positiva till det, och socialdemokrater i andra delar av landet. Det ska bli spännande att se var det här landar.

Det finns redan en lag som säger att offentlig verksamhet inte får säljas till ett pris som ligger under marknadsvärdet, men Ylva Johansson menar att den nya lagen ska hjälpa till att förtydliga att det faktiskt är förbjudet.

– Det har visat sig att den nya lagstiftningen inte räcker till eftersom offentlig verksamhet har kunnat säljas ut till underpris. Dessutom har man varit tvungen att gå genom EG-domstolen för att få målen prövade. Den nya lagen utformas så att folk verkligen förstår vad som gäller, säger hon.

I oktober ska S-kongressen ta ställning till förslaget om det välfärdspolitiska programmet som också innehåller förslag om skärpta regler om insyn och skärpta kvalitetskrav i skattefinansierad verksamhet som skola, förskola, äldre- och handikappomsorg. Karl-Gustav Abrahamsson tycker att det är för tidigt att säga om partiet kan komma överens i frågan om privata företag som vård och skola ska kunna gå med vinst, men han har sina föraningar.

– Uppriktigt talat tror jag inte att vi kan samsas i den här typen av frågeställning. Men det återstår att se, säger han.

Men Ylva Johansson hoppas och tror att förslaget går igenom.

– Det är klart att det finns olika åsikter inom partiet. Men nu har partistyrelsen satt ner foten och kommit med det här förslaget och jag räknar med att det går igenom.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria