Highvalley Skatepark kan bli tvungen att flytta | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Highvalley Skatepark kan bli tvungen att flytta

Den tilltänkta skejtarenan Highvalley Skatepark kan bli tvungen att flytta från Högdalstopparna till Högdalentriangeln. Miljöpartiet är kritiska och liknar den nya arenan med en skejtlekplats. Men skejtföreningen Stockholm subsurfers är beredda att jobba för att arenan på det nya stället också ska bli världsunik.

2008 beslutades det att en ny skejtarena, Highvalley Skatepark, skulle byggas vid Högdalstopparna. Ytan beräknades bli uppemot 7 500 kvadratmeter och staden avsatte 30 miljoner kronor för bygget av parken som skulle bli världsunik med downhillåkning, världstävlingar och konserter. Målet var att bygget skulle vara klart år 2010 men planerna försenades på grund av att området inte hade någon fungerande infrastruktur. Det visade sig att kostnaderna för bygget skulle överskridas med cirka 10 miljoner kronor.

– Vår ambition är att bygga en världsarena för Skateboard i Högdalen. Ett av problemen på vägen har varit att hitta en plats där det är möjligt för den budget som finns för projektet. Vi har inte löst riktigt alla problem i processen ännu. Men snart kommer det mesta att klarna, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och idrottsborgarråd.

Och för två veckor sedan fick skejtföreningen Stockholm subsurfers ett annat alternativ, att gå med på bygget av en skejtpark vid Högdalentriangeln istället.

– Vi har inte fattat några beslut ännu, mer än att arenan ska bli av. Däremot har vi utrett flera olika lokaliseringsalternativ, säger Madeleine Sjöstedt.

Mats E P Lindqvist (MP), ledamot i Farsta stadsdelsnämnd, är kritisk till att planerna på den världsunika arenan har förvandlats till något som han kallar skejtlekplats.

– Man kan jämföra planerna på den stora arenan och de nya planerna mellan Söderstadion och en kaninbur bakom en skola. Det är viktigt att stödja att folk vill röra på sig och lära sig. Vi står fast vid att vi vill ha en attraktiv anläggning vid Högdalstopparna som når alla och inte bara en liten grupp, säger han.

Han anser att Madeleine Sjöstedt har lurat skejtarna genom att locka med en billigare arena. Men Madeleine Sjöstedt säger att det inte stämmer.

– Det kommer inte att bli en skejtlekplats, och jag upplever att min relation till skejtarna är god. Vi för en konstruktiv dialog om hur projektet ska förverkligas, säger hon.

Ants Neo sitter med i styrelsen i Stockholm subsurfers och berättar att föreningen är med på bygget av skejtparken vid Högdalentriangeln.

– Vi har stått i valet mellan att gå med på det här eller att bli av med allt. Här får vi direkt stöd vilket vi inte har fått från början, säger han.

Men han säger också att det är klart att det blir skillnad mellan den nya skejtparken och den tidigare tänkta arenan

– Det kommer att vara en precis lika stor park. Men den tidigare visionen var internationella tävlingar till uppträdande av Red Hot Chili Peppers för 50 000 personer. Men nu kan man tänka sig en spelning med Timbuktu för 5 000 personer, säger han.

En skillnad med den nya parken är att den kommer få en inomhusarena som täcker ungefär 20 procent av parken. Men samtidigt finns det inte samma möjlighet att bygga fritt och chansen att åka longboard och downhillåkning försvinner. För att göra parken unik har föreningen en idé om att dela upp parken i fyra delar och låta olika designers stå för varje del.

– De kan arbeta med olika färgsättningar och så. De får battla mot varandra i marknadsföreningen av parken och plötsligt har vi en världsunik park.

Men Ants Neo erkänner att föreningen har varit lite skeptisk till idén tidigare.

– Vi blev besvikna när upprustningen av den förra parken kom av sig och det har gått mycket fram och tillbaka. Man förstod sig inte riktigt på politikerna. Men det här blir bra för oss. Vi vill bara ha vår skejtpark, säger han.

Ännu är det inte helt klart vart parken ska ligga men Ants Neo räknar med att bygget av den nya parken kommer igång redan i år. Men fram tills beslutet tas kommer Stockholm subsurfers se till att projekteringen av den gamla parken görs klar.

– Så fort den nya parken börjar byggas släpper vi taget om den gamla men vi fortsätter arbeta för den gamla parken tills det står helt klart.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria