Oppositionen försvarar Aspuddsbadet | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Oppositionen försvarar Aspuddsbadet

Beslutet är fattat. Aspuddsbadet ska rivas. De ansvariga politikerna är tydliga med att det inte finns någon återvändo. Men nu har den rödgröna oppositionen fått nog. I onsdags gick de tre oppositionsborgarråden ut med ett pressmeddelande där de kräver att de ansvariga politikerna river upp beslutet.

I mitten av september beslutade Idrottsnämnden och Exploateringsnämnden att Aspuddsbadet ska rivas. Efter ungefär en månad har badet hunnit bli ockuperat, aktioner har utförts av boende i området, ansvariga politiker har utsatts för mejlbombning och flera överklaganden och skrivelser har skickats in. Sedan beslutet fattades har Madeleine Sjöstedt (FP), idrotts- och kulturborgarråd, inte velat uttala sig om badet. Hon hänvisar istället till sin blogg, där senaste inlägget om Aspuddsbadet kom in förra veckan med rubriken ”Aspuddsbadet – den långa historien”.

Där redogör hon för att frågan om badet inte är ny och att det som många kräver gick igenom redan för 23 år sedan.

”Då erbjöds och accepterade badhusföreningen precis samma avtal som de i dag kräver. Badhusföreningen fick disponera badet till en hyra av 0 kronor mot att ’föreningen skall svara för allt underhåll såväl yttre som inre’ (§ 13 i avtalet). Sedan dess har badet förfallit”, skriver hon i bloggen. Hon menar att en upprustning av badet skulle uppgå till 14 miljoner kronor, vilket hon tycker att man istället ska satsa på de större baden i Stockholm.

Men just där är oppositionspolitikerna kritiska. De menar att kommunen bara behöver gå in med en summa på två till tre miljoner, då badhusföreningen kan betala tillbaka kostnaden genom hyran. Men Madeleine Sjöstedt håller fast vid sina siffror.

”Denna summa har beräknats av oberoende konsulter och är den kostnad idrottsnämnden har att förhålla sig till. En hållning som kan tyckas stelbent, men som är lagreglerad för att förhindra korruption. Jag sitter inte själv och avgör vem som ska få byggkontrakt eller liknande, utan detta upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling”, skriver hon i bloggen.

FRIA har kontaktat flera politiker i idrottsnämnden för att se var de står i frågan. Oppositionspolitikerna tycker att badet borde få finnas kvar medan de borgerliga politikerna står fast vid beslutet.

– Badhusföreningen har grovt misskött badhuset under ett tiotal år. Det slutgiltiga beslutet är att badet ska rivas, säger Billy Östh (M).

Ariane Bucquet Pousette (M) håller med, men kan samtidigt förstå varför det här är en viktigt fråga för många.

– Jag är väldigt klar med att jag tycker att badhuset ska rivas men jag har förståelse för de boende som sätter sig emot beslutet. Många generationer bor i Aspudden och många minnen finns från badet. Många kan koppla till det på något sätt. Men badet borde ha rivits för länge sen, säger hon.

Även Leif Kroon (KD), står fast vid beslutet och menar att en rivning blir det.

– Jag tycker att det är trist med de diskussioner som har uppstått. Jag förstår folks engagemang, men det går inte att driva verksamheten vidare i badhuset. Det här beslutet har fattats många gånger. Man måste helt enkelt använda skattepengarna på ett vettigt sätt.

Men den rödgröna oppositionen hoppas att det fortfarande finns chans att riva upp beslutet. I onsdags gick de tre oppositionsborgarråden Carin Jämtin (S), Yvonne Ruwaida (MP) och Ann-Margarethe Livh (V) ut med ett pressmeddelande. De tycker att beslutet om rivning ska stoppas och att badhusföreningen ska få en chans att driva badhuset vidare.

– Vi hoppas på att påverka processen innan huset har rivits. Vi har ställt frågor i fullmäktige, jag och personer från de andra partierna har varit på besök i badhuset. Det här är ytterligare ett försök att få badhuset att vara kvar, säger Carin Jämtin (S), oppositionsborgarråd.

Hon tycker framför allt att badhuset måste få finnas kvar för att det är unikt och når en bred målgrupp.

– Badet kan hyras ut till små grupper som exempelvis nudister och överviktiga och jag tror inte det finns något annat bad i staden där de möjligheterna finns. Dessutom är byggnaden en viktig kulturell byggnad och grönklassad. Jag tror inte att man hade rivit badhuset om det hade funnits i innerstaden.

Hur ställer du dig till kostnaden av renoveringen på 14 miljoner kronor?

– Det har kommit fram olika bilder av kostnaden. Men om man skulle sprida kostnaden över till exempel tre år så skulle det bli en lägre årskostnad. Dessutom har staden en underhållsskuld som även vi i oppositionen är skyldiga till. Där tycker jag att man får gå in och ta ansvar och helt enkelt ha råd med det.

– Vi kommer att fortsätta följa upp och arbeta med frågan. Jag hoppas att det här får genomslag.

Fakta: 

Fakta

Aspuddens badhusförening har drivit Aspuddsbadet sedan mitten av 80-talet, då den övertog driften från Stockholms stad. Villkoren för att föreningen fick driva badet var att de i fortsättningen själva fick stå för drift- och underhållskostnader, men att de inte behövde betala någon hyra för simhallen. Badet var i behov av renovering redan 1986 och i mitten av september beslutade Idrottsnämnden och Exploateringsnämnden att riva byggnaden och ersätta den med en förskola i stället för att betala renoveringskostnaderna på cirka 14 miljoner kronor.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria