Lokala Hyresgästföreningarna rasar mot ny bostadsreform | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Lokala Hyresgästföreningarna rasar mot ny bostadsreform

Innerstadens lokala hyresgästföreningar protesterar mot den nya bostadspolitiska reformen, som regeringen presenterade i fredags. De är rädda att hyrorna kommer att höjas rejält då de kommunala bostadsbolagen ska börja bedriva verksamheten på mer affärsmässiga grunder. På tisdagen hade hyresgästföreningarna möte med hyresgästerna för att diskutera konsekvenserna av reformen och presenterade idén om ett nytt hyresrättsparti.

I fredags presenterade regeringen en ny bostadspolitisk reform, vilket ska resultera i fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad. Bland annat ska de kommunala bostadsbolagen bedriva verksamheten på mer affärsmässiga grunder och åläggas marknadsmässiga avkastningskrav och privata fastighetsägare ska vara med och förhandla för att konkurrensutsätta hyresmarknaden.

Men det meddelades att det inte kommer att införas marknadshyror på hyresrätterna utan att bruksvärdet blir kvar.

Förslagen presenterades på en gemensam presskonferens med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

Men nu ryter de lokala hyresgästföreningar i Stockholms innerstad ifrån. De menar att förslaget kommer att innebära stora hyreshöjningar med upp till 30 procent i Stockholms innerstad.

På tisdagen anordnade de tillsammans med Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet ett möte med medlemmarna för att diskutera konsekvenserna av reformen och hitta lösningar för att inte utsättas för ”smyghöjningar”. De flesta som kom till mötet var frustrerade över den nya reformen.

Björn Alfredsson, frilansande utredare med inriktning på bostadsfrågor, satt med i panelen och var inte glad över fredagens besked.

– Jag blev lite förvånad över den totala enigheten och att det inte var några invändningar. Det finns så pass mycket oklarheter. Det finns ingen konsekvensbeskrivning av förslaget. Om bolagen ska arbeta mer marknadsmässigt tycker jag att ramen är given. Jag förstår inte varför man då ska förhandla. Hyresgästföreningen gör en legitimerad marsch mot marknadshyror, säger han.

Det som förvånar hyresgästerna och de lokala hyresgästföreningarna är att Hyresgästföreningens styrelse är helt med på noterna och att Barbro Engman, ordförande i föreningen, har varit med och tagit fram förslagen till reformen.

På tisdagens möte håller de flesta med om att Hyresgästföreningen har abdikerat.

– För något år sedan gjorde Barbro Engman en konsekvensbeskrivning av den Kochska utredningen om hur mycket hyrorna kommer att höjas. Slutresultatet blev att massor av människor skulle bli tvungna att flytta. Någon motsvarande konsekvensbeskrivning görs inte i dag, säger Björn Alfredsson.

Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen, menar att det här var den enda utvägen men att hon är nöjd med beslutet. Och framför allt för att det inte innebär införande av marknadshyror.

I sin blogg skriver hon: ”I Riksdagen finns en mycket klar majoritet som tycker att de privata fastighetsägarna ska få förhandla på egen hand med oss och att den hyresnormerande rollen hos allmännyttan därför ska bort. I det läget räcker det inte med att bara säga nej, det blir ja ändå. I en sådan situation måste vi agera och jobba för, visserligen en annan lösning, men en lösning som vi är nöjda med.”

Men hyresgästföreningarna i Stockholms innerstad är missnöjda och många medlemmar efterlyste någon form av agerande på mötet. Flera förslag togs upp om att man bland annat ska gå på politikerna, skapa en ny hyresgästförening eller ett nytt hyresgästparti.

– Jag tycker att man måste sondera tankarna på att ta fram ett nytt parti. I tisdags var första gången som det kom upp på tapeten, tidigare har det bara diskuterats på mindre möten. Nu får tanken på ett eget parti mogna lite bland medlemmarna, säger Björn Alfredsson.

Och flera av medlemmarna på mötet verkade vara positiva till idén. Men en sak var alla överens om. Att man inte kan tolerera den nya reformen och att man måste försöka föra bostadspolitiken i rätt riktning..

Fakta: 

Under tisdagens möte presenterade Hyresgästföreningarnas innerstadsföreningar och Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet ett förslag till uttalande. De punkter som finns med i uttalandet är:

• Behåll och förstärk självkostnadsreglerna för allmännyttan

• Behåll och förstärk allmännyttans hyresledande roll

• Skapa regler för tillräckligt med nya bostäder för folk med genomsnittliga inkomster

• Stärk hyresgästernas inflytande och satsa på kooperativ hyresrätt

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria