MP och V vill ha kvar ockuperade Rinkebyhuset | Stockholms Fria
Stockholms Fria

MP och V vill ha kvar ockuperade Rinkebyhuset

I fredags ockuperades förvaltningshuset i Rinkeby. Aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner kräver att huset inte rivs utan istället används till studentlägenheter eller kulturhus. Nu har också Vänsterpartiet och Miljöpartiet gått ut och protesterat mot en rivning av huset.

Förvaltningshuset i Rinkeby har stått tomt sedan förra året. Men i fredags ockuperade aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner huset. De kräver att staden tar tillbaka beslutet om rivning och gör om huset till exempelvis studentbostäder eller föreningshus.

– Det här är en protest mot att mycket service har tagits bort från Rinkeby. Politikerna har lovat att satsa på arbete och nya bostäder men ingenting har gått igenom. Och ingen har frågat Rinkebyborna vad de vill. Vi vill göra vår röst hörd, för det finns många behov. Lokalerna är i perfekt skick och skulle kunna användas till någonting nyttigt för Rinkebyborna istället för att rivas, säger Miriam som är aktiv inom Rinkebyhusets vänner.

Tidigare under hösten beslutade Stadsbyggnadsnämnden att huset ska rivas. De menar att det skulle bli för dyrt att renovera lokalerna. Men Rinkebyborna menar att det beror på vad man använder huset till.

– Det kostar 400 000 kronor i månaden för oss skattebetalare när huset står tomt och en rivning skulle kosta 4 miljoner kronor. Politikerna menar att det skulle bli billigare om man bygger nytt. Men det enda som politikerna har undersökt är om man skulle bygga ett äldreboende och då måste man bygga om hela huset, säger Miriam.

I tisdags var 24 personer från aktionsgruppen på plats i Stadshuset då stadsbyggnadsnämnden hade sammanträde.

Med plakat och papper med en överklagan av beslutet om rivning gjorde de sig redo att möta politikerna innan sammanträdet började. Men det var bara oppositionspolitiker som dök upp i Stadshusets reception.

– Jag tycker att det ni gör är superbra. Jag har inte fått veta någonting om det här och det som kommunen har gjort är katastrofalt. Vi driver på så gott vi kan och jag kommer att ställa en fråga i kommunfullmäktige, sa Ann Margarethe Livh (V), oppositionsborgarråd, som mötte upp de boende i Stadshusets reception.

Även Miljöpartiet går emot beslutet och kräver att huset ska få finnas kvar.

Cirka 80 personer är engagerade i aktionsgruppen. Under veckan har de bland annat ordnat musikuppträdanden och eldshow.

– Det har kommit hit hemlösa som vill bo i huset, några tjejer som har velat vara här och dansa och föreningar som vill ha sina möten här. Och det är massor av ungdomar som har funnit sin fristad här och kommer hit och hänger och spelar kort, säger Miriam.

* Miriam ville inte ha med sitt efternamn.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria