Stockholms Fria

Regnbågen blir seniorboende

Det tilltänkta äldreboendet Regnbågen, som ska rikta sig till hbt-personer, blir ett seniorboende. Det är den nya lösningen, så att boendet ska kunna ta emot personer från andra kommuner. Men Christer Fällman, initiativtagare till projektet, är nöjd och hoppas att man längre in i framtiden även kan erbjuda vård- och omsorgsboende för äldre hbt-personer.

FRIA har tidigare skrivit om planerna på äldreboendet Regnbågen som ska rikta sig till hbt-personer. I juli hade 20 personer lämnat in intresseanmälan. Idag är anmälningarna uppe i 60 stycken. Och nu står det klart att Micasa Fastigheter AB kommer att stå som fastighetsägare och hyresvärd men de tidigare planerna på en fastighet med både trygghetsboende och sjukhem har blivit tvungna att ändras.

– Tidigare har vi trott att vi ska ha ett trygghetsboende men det visade sig att det inte var något bra läge. Enligt Gunnel Rohlin, förvaltningschef inom äldreomsorgen får inte personer från 75 år flytta in till Stockholm från en annan kommun, säger Christer Fällman.

Men nu har de kommit fram till en ny lösning. De ska starta en ekonomisk boförening och hyra en fastighet så att personer kan flytta till boendet redan när de är minst 60 år, från hela landet. Meningen är sedan också att man ska kunna koppla in hemtjänsten för de personer som behöver.

– Jag kände att vi måste starta någonting så då får vi börja med det här. Men det är en lång process kvar. Först måste vi hitta en fastighet och se över renovering av den. Men det här kommer att bli en variant av seniorboende.

Christer Fällman gissar att boendet förhoppningsvis kommer att stå klart om två år. Men planerna på det nya boendet har inte bara bemötts av positiv kritik.

– Det är en väldigt kontroversiell idé och många undrar varför det här ska behöva finnas. Men då brukar jag säga att de som är äldre idag, inom den målgruppen och som är födda på 20- eller 30-talet. De föddes kriminella och har varit sjuka för allmänheten fram till -79. Det är en grupp som kanske vill tala sitt eget språk. När de kommer till ett boende ska de inte behöva gå in i garderoben igen utan bemötas av respekt och av personal som har kompetens.

Christer Fällman hoppas att planerna på ett trygghetsboende och sjukhem ska besannas lite längre fram i tiden. Meningen från början var just att de personer som flyttar till boendet ska kunna bo kvar där också när de blir sjuka eller dementa och inte behöva flytta vidare. Och han har sina idéer om hur det här boendet ska växa fram.

– Jag arbetar efter de erfarenheter jag har. Då har jag kunnat se vart behoven ligger och jag tänker mig själv in i situationen. Det handlar om att sätta god kvalitet på vården och att man ska kunna känna sig trygg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria