Miljon till mytiskt och arkeologiskt centrum | Stockholms Fria
Uppsala Fria

Miljon till mytiskt och arkeologiskt centrum

Riksantikvarieämbetet har beslutat om fördelning av 2010 års forsknings- och utvecklingsmedel. Totalt tilldelas 31 projekt och olika uppdrag 13 miljoner kronor. Två projekt i Gamla Uppsala får dela på nära en miljon kronor.

Riksantikvarieämbetets forsknings- och utvecklingsanslag är tänkta att stimulera till forskning om kulturarv och kulturmiljöer. Ofta är de projekt som valts ut samverkansprojekt mellan univeritet, högskolor och kulturinstitutioner. Av de 13 miljoner kronor som ämbetet delar ut 2010 får två projekt i Gamla Uppsala nära en miljon. Det är projektet ”Gamla Uppsala – framväxten av ett mytiskt centrum” som tilldelas 580 000 kronor, samt ett forskningsprojekt om arkeologisk prospektering av fornlämningsmiljön som ges anslag med 380 000 kronor.

John Ljungkvist, som arbetar med ”Gamla Uppsala- framväxten av ett mytiskt centrum” säger att det är ett välkommet ekonomiskt tillskott.
– Vi är jättenöjda. Vi fick ganska precis vad vi sökte, så vi kommer förmodligen att kunna genomföra det som är vår ambition, säger han.
Syftet med projektet, som sker i samarbete mellan Uppsala universitet och Upplandsmuseet, är att sammanställa forskning och erfarenheter kring platsen.
– Det har kommit många nya forskningsresultat det senaste året. Tanken är att vi ska kunna presentera dessa, och dem som tagits fram tidigare, på ett mer lättillgängligt sätt så att de kan visas upp för publik till exempel i form av utställningar på museet i Gamla Uppsala, säger John Ljungkvist.

– Gamla Uppsala är så nära ett nationalmonument man kan komma. Det betraktades det som redan på Gustav Vasas tid. Men samtidigt ligger det inklämt mellan Stockholm och bruken i norr, och det kan vara svårt att få folk att åka dit. På så sätt hamnar museet i Gamla Uppsala lite i skymundan.
Han hoppas därför att Riksantikvarieämbetets bidrag ska kunna tillföra något positivt till området.
– Det skapar ett handlingsutrymme för oss att göra det möjligt att producera bra och publika utställningar som kan locka människor dit.

Rekommenderade artiklar

Hallå där Ruben Östlund...

...som kommer till Uppsala internationella kortfilmfestival för att berätta om sina filmer. Den 25 oktober visas en del av dem i ett retrospektiv.

Uppsala: en kortfilmsmetropol

För 27:e året i rad arrangeras nu Uppsala internationella kortfilmfestival, med 50 länder representerade i alla genrer. Det växande filmlandet Norge står i fokus och under helgen bjuds det på retrospektiv av filmmakarna Catti Brandelius och Ruben Östlund.

Kavalkad av kort film från hela världen

Uppsalas internationella kortfilmfestival lockar under en oktobervecka varje år filmmakare och filmälskare från hela världen. I årets tappning, den 26:e i ordningen, varvas Kanadas animationshistoria med nordiska dokumentärer och kortkort film under tre minuter. Helgens höjdpunkt blir en retrospektiv över den svenska dokumentärfilmaren Mia Engbergs verk.

Fria.Nu

Hallå där Mia Engberg

...som kommer till Uppsala internationella kortfilmfestival i helgen för att prata om sina filmer som visas i en retrospektiv.

Fria.Nu

Prosalyrik utan pistoler

Författaren Mirja Unge debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, för vilken hon tilldelades Katapultpriset. I mars kom hennes kritikerrosade novellsamling Brorsan är mätt som innehåller sexton prosalyriska vardagsbetraktelser.

© 2021 Stockholms Fria