Stockholms Fria

Fria SL-resor för blodgivare

Den borgerliga alliansen i staden vill att blodgivare ska kunna åka gratis med SL. Det ska vara ett sätt att stödja de som donerar blod och att rekrytera fler. Men planka.nu är skeptiska. De kallar det ett nytt vampyrförslag.

Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd, vill att personer som lämnar blod ska kunna resa gratis med kollektivtrafiken i Stockholm.

Dels för att visa uppskattning för dem som redan ger blod men ocksåför att fåflera att donera blod. ”Det finns inget alternativ till blodgivarens insats eftersom blod inte kan tillverkas på konstgjord väg. Blodgivarna är hjältar. Vi vill göra vad vi kan för att underlätta vägen till blodgivarcentralerna.”, skriver han i sin blogg.

I dag finns 44 000 personer som lämnar blod i Stockholm men just nu är det stor brist på blod, bland annat av blodgrupperna A+ och O+.

– Det är mycket stor brist på blod nu, som det oftast blir efter storhelger. Det här handlar om fria SL-resor till och från blodcentralen. Vi vet inte hur vi ska lösa det praktiska än. Antagligen blir det i form av någon kupong eller att man får lämna in ett kvitto i efterhand, säger Håkan Filipsson, pressekreterare hos Christer G Wennerholm.

SL:s VD ska nu kolla över de praktiska lösningar. Sedan är tanken att fria SL-resor för blodgivare ska införas så snart som möjligt.

Men nätverket planka.nu, som kämpar för avgiftsfri kollektivtrafiken, är skeptiska till förslaget.

– Samtidigt som det är ett steg framåt så är det två steg bakåt när man ska börja betala sina resor med blod. Det är konstigt och känns inte riktigt genomtänkt, säger Mikael Johansson, aktiv inom planka.nu.

Men samtidigt menar han att förslaget ju faktiskt säger att SL har höga avgifter.

– Med det här förslaget säger de ju att kostnaderna inom SL är ett problem. Men som sagt, att betala med blod för en rabattremsa är inte rätt väg att gå.b

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria