Stockholms Fria

SL ersätts av privata bolag i nytt lagförslag

Ett förslag på en ny kollektivtrafikslag innebär att SL försvinner helt för att göra plats för privata bolag. Kjell Jansson, som forskar inom kollektivtrafik på KTH, ser ingenting positivt med förslaget. Han menar att biljettpriserna kommer att stiga kraftigt och att personer som bor vid mindre attraktiva linjer drabbas hårt.

För två år sedan fick Ulf Lundin, generaldirektör för Rikstrafik, ett uppdrag av regeringen att ta fram en utredning om en ny kollektivtrafikslag. Tanken var att resenärerna lättare skulle kunna ställa krav och få sina behov tillgodosedda med den nya lagen. Lösningen är att låta privata bolag ta över kollektivtrafiksmarknaden vilket skulle resultera i att SL upplöses helt.
Nu är utredningen färdigställd och förslaget ligger under beredning. En som har reagerat kraftigt på förslaget är Kjell Jansson, som forskar om kollektivtrafik på KTH.
– Jag tycker inte alls om det här förslaget. Det är fullständigt katastrofalt för kollektivtrafiken. Trafiken kommer inte att kunna samordna och det är svårt att begripa hur man ska få fler att börja åka kollektivtrafik när priserna stiger, säger han.

Tillsammans med kollegan Karl Kottenhoff har han skrivit ett remissförslag till utredningen. Där redogör de för konsekvenserna som förslaget skulle innebära med bland annat bristande samordning mellan bolagen och höjda biljettpriser. I utredningsförslaget om den nya lagen står det bland annat att bolagen kommer att kunna utforma sina egna biljettsystem.
– Om vi antar att olika operatörer har olika biljettsystem så får man köpa ett månadskort på antingen det ena eller det andra. Operatörerna är ute efter vinst och kommer då att satsa på de linjer som flest resenärer använder sig av. De linjer som är mindre attraktiva i till exempel fattigare områden kommer de inte att tjäna på, säger han.
Han tror att det här kommer att resultera i att biltrafiken i staden ökar då biljettpriserna stiger och om man dess-utom måste välja mellan olika månadskort och operatörer.

Enligt lagförslaget ska en kollektivtrafiksansvarig myndighet göra en årlig trafikförklaring där man kan se samhällets behov av trafik. Sedan får bolagen anmäla vilken trafik de vill bedriva, vilka linjer det avser samt ta fram en tidtabell. Prissättningen bli relativt fri för att det ska fungera mellan bolagen.
– Det är klart att det inte finns lönsamhet överallt men då får den ansvariga myndigheten ställa krav på hur biljettsystemet på den sträckan ska ställas, av den som upphandlar sträckan. Och jag har förstått att personer vill ha en mer ordnad form av det, säger Ulf Lundin, som har gjort utredningen.
Tanken är att den kollektivtrafikansvariga myndigheten sätter upp mål för kollektivtrafiken i länet. Om ett företag inte håller standarden så får myndigheten gå in och ta över. Tanken är att det offentliga endast ingriper när det behövs tätare trafik eller trafik av bättre kvalitet än vad marknaden kan erbjuda. Han menar att förslaget skulle innebära att resenärerna kan ställa högre krav på kollektivtrafiken.
– I dag sätter SL tidtabellerna, beställer trafiken och sätter priser. Det företag som kör trafiken har inte resenären någon aning om. Tanken är att det ska bli en närmare relation mellan bolaget och resenären. Och företagen har bättre förmåga att anpassa sig till resenärernas behov, säger han.
Han tror inte att en prishöjning på biljetten gör att folk kommer att rata kollektivtrafiken.
– Om man tittar på de reseundersökningar som har gjorts så är det inte priset som avgör att man använder sig av kollektivtrafiken. Många säger att förutsättningen för hur de reser är hur man enklast och snabbast kommer till målpunkten, säger han.

Men där håller inte Planka.nu med. De är mycket kritiska till förslaget och håller just nu på att bygga upp en strategi för hur de ska tackla det här. Enligt Mikael Johansson, aktiv inom organisationen, har de själva gjort enkätundersökningar och kollat över opinionsundersökningar som visar tvärt emot det som Ulf Lundin säger.
– Jag vet inte vad det är för undersökningar han pratar om men alla jag har kollat på visar att folk helst vill åka billigt. För de som nu måste åka kollektivt men inte vågar planka kommer det här att kosta skjortan. Det finns inget land i världen som har kommersiell kollektivtrafik och de som har testat har varit tvungna att byta tillbaka. Det här ett ordentligt steg i fel riktning, säger han.
Förslaget ligger nu under beredning och det är ännu oklart när det kommer att nå riksdagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria