Stockholms Fria

Storstockholms utbildningssyndikat varnar för bemanningsföretag

Storstockholms utbildningssyndikat vill uppmärksamma problemet då bemanningsföretag tar över arbetsmarknaden. De ska bland annat sätta press på bemanningsföretaget Lärarjouren, som helt lagligt har kunnat kringgå Las, på grund av ”luddiga avtal”.

 

Inom SAC-syndikalister Storstockholms utbildningssyndikat vill varna studenter och unga för bemanningsföretag. Genom bland annat flygbladsutdelning och att informera på skolor och universitet vill de att folk ska få upp ögonen för bemanningsföretagens anställningsformer och ”luddiga” avtal. Sofia Kalpadizou, ombud på SAC, tycker att de är ett stort problem på arbetsmarknaden.
– Studenterna behandlas som en grupp som vill ha flexibilitet men nu tycker jag inte att de behandlas rätt. Företagen frånskriver sig arbetsgivaransvaret och utnyttjar osäkra anställningar, säger hon.

Anledningen till aktionen är framförallt bemanningsföretaget Lärarjouren, som förser förskolor, grund- och gymnasieskolor i Stockholm med lärare.
Storstockholms utbildningssyndikat ogiltigförklarade nyligen en uppsägning därifrån. Anledningen är att Lärarjouren ska ha diskriminerat fackförbundets medlem och brutit mot Las, Lagen om anställningsskydd. Det var i december som medlemmen fick ett telefonsamtal från Lärarjouren där de sa att hon blivit uppsagd.
Motiveringen till uppsägningen gavs inte förrän medlemmen fått tjata till sig den.
– Till slut efter att medlemmen tjatat lämnade de ut motiveringen till uppsägningen. Enligt dem kunde hennes personlighet vara olämplig i en klassrums-
situation. Att hon kunde bli retad av eleverna. Det är en antydan om att det handlar om personens könsöverskridande identitet, säger Sofia Kalpazidou, ombud för Storstockholms utbildningssyndikat.

Tidigare påstod fackförbundet att företaget hade brutit mot Las på flera punkter. Bland annat för att uppsägningen måste vara skriftlig och sakligt grundad och att facket måste varslas om uppsägningen.
Men nu kan deras jurist peka på att det är juridiskt riktigt att kringgå de reglerna på grund av bemanningsföretagets avtal. Men fackförbundet kan fortfarande hävda att det bryter mot diskrimineringslagen.
– Enligt avtalet gäller det visstidsanställningar vilket gör att den anställda inte har några anställningsförhållande till företaget. Därför kan vi inte utkräva att det ska vara en saklig och skriftlig uppsägning. Men nu vill vi konfrontera företaget.
– Även om vi inte kan hävda att de har brutit mot Las så kommer vi fortsätta att sätta press på företaget, säger hon.

Genom aktioner och att arbeta aktivt kommer Stor-stockholms utbildningssyndikat att lyfta fram problemet med Lärarjouren och bemanningsföretag.
– Om vi inte kan göra det på juridiskt sätt så får vi göra det på något annat sätt. Genom aktioner och att lyfta upp det till en politisk fråga, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria