Stockholms Fria

V uppmanar Republikanska föreningen flytta fest från Berns

Den 19 juni planerar Republikanska föreningen evenemanget ”Love Republic”. Det ska vara en alternativ fest till motsvarigheten ”Love 2010” som kommer att hållas i Stockholm i juni, i samband med prinsessbröllopet. Men nu uppmanar Stockholmsvänstern Republikanska föreningen att flytta festen.

– Själva festen tycker vi är jättebra och det stödjer vi fullt ut men Berns är satt i blockad så vi tycker att man borde fundera på att flytta festen.

Vad gör ni om festen inte flyttas?

– Vi har inte hunnit diskutera ihop oss inom partiet om hur vi kommer att agera om konflikten ännu inte är löst och de väljer att ha festen där ändå. Det måste vi ta upp i distriktsstyrelsen. Men vi tycker att det borde vara självklart för den breda vänstern att inte hålla det där, säger Ann-Margarethe Liv (V), oppositionsborgarråd.

Mona Abou-Jeib Broshammar, generalsekreterare på Republikanska föreningen, kände inte till att Stockholmsvänstern har ställt det kravet men säger att de inte kommer att flytta festen.

– Jag tycker att frågan är väldigt svår och har fått höra många olika versioner. Och när vi planerade den här festen existerade inte konflikten. Men det jag har hört är att Hotell- och restaurangfacket har gått ut och sagt att Berns inte bryter några regler eller gör någonting fel. Därför tycker jag att vi ska lita på facket och då finns ingen anledning att flytta festen, säger hon.

Men Ann-Margarethe Livh tycker inte att Hotell- och restaurangfackets uttalande ska vara avgörande för att hålla festen där.

– Det är ändå så att Berns är satt i blockad och inte uppfyller det ansvar som de har för personer som har arbetat där, så vi kommer att fortsätta uppmana att de ska uppfylla kraven, säger hon.

Ruben Tastas-Duque, från Västerorts LS inom Sac, tycker inte att föreningen kan förlita sig till Hotell- och restaurangfackets åsikter.

– Det är konstigt om de lyssnar på det facket som inte har någon bakgrundsinformation eller är insatta i konflikten. De har inga medlemmar där men om nu alla syndikalister sparkas därifrån så anställer väl Berns folk som är med i det facket, som har de värsta OB-tilläggen, på 40 öre i timmen, säger han.

Hur kommer ni att agera om de ändå väljer att hålla festen där?

– Vi kommer nu först att kontakta Republikanska föreningen och även låta arbetarna som har drabbats att framföra hur situationen har sett ut. Sedan kommer vi att föra en dialog om andra möjligheter istället för att ha festen på Berns. Föreningen har kontaktat oss och det låter inte som att de är helt låsta på att ha festen på Berns.

En av de bokade artisterna är Timbuktu som tidigare ställt in en spelning på Berns, hiphopgalan The Show 2010. Då förklarade Timbuktu, i melj till Sydsvenska dagbladet att ”Syndikalisterna kämpar för rättvisa något jag också försöker göra. Vi ställer in för att vi inte vill stödja orättvisor. Båda sidor hävdar att dom har rätt och det är väldigt svårt att veta vad som egentligen är sanningen. Men någonstans ligger en hund begraven och då känns det rätt att inte spela”.

Christoffer Söderstjärna på Pope Records, som arbetar med Timbuktu, hälsar att Timbuktu inte vill uttala just nu. SFT har också försökt nå Mikael Wiehe, men han befinner sig utomlands och hade inte möjlighet att svara.

Fakta: 

<h2>Sedan årsskiftet har SAC utfört totalt 21 blockader mot Berns salonger. Det är Storstockholms hotell- och restaurangsyndikat, inom SAC, som kräver att Berns tar ansvar för sju städare som har fått sparken på grund av sitt fackliga medlemskap. De var anställda genom ett bemanningsföretag, och har tidigare kämpat för vita löner, rätt till föräldraledighet och anställningskontrakt, vilket vanns först 2009 efter fackliga blockader. När bemanningsföretaget hävdade att de hade arbetsbrist valde Berns att bara erbjuda arbete till dem som gick ur facket. Enligt Ruben Tastas-Duque, har Berns inte visat någon vilja att förhandla men enligt Berns själva kan det inte räknas som en facklig blockad eftersom städarna aldrig har varit anställda av Berns.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2023 Stockholms Fria