Stockholms Fria

Migranter tvingas jobba dygnet runt på restauranger

En granskning av restauranger i Stockholm visar på stora brister. Många av migranterna utsätts för lönedumpning, med ersättningar långt under kollektivavtalens nivå. Eva Niia, förbundsordförande för HRF, hotell- och restaurangfacket, anser att det är hög tid för regeringen och migrationsverket att göra något åt saken. ”De här människorna blir utnyttjade samvetslöst”, säger hon.

Under våren genomförde Hotell- och restaurangfacket en granskning av 54 restauranger i Stockholmsområdet. Gemensamt för arbetsplatserna var att de alla hade ansökt och fått beviljat att använda migrerad arbetskraft.

I 33 av fallen har nu allvarliga brott uppdagats och flera arbetsköpare har dragits inför förhandling med facket. Många av fallen gäller avtalsbrott. Arbetarna har blivit lovade betalning enligt rådande kollektivavtalsregler – men vid utbetalning av lönerna har verkligheten varit en helt annan.

I HRF:s rapport ges exempel på en arbetare som i anställningserbjudandet blev lovad 22 000 kronor per månad, men när lönespecifikationen kom endast fick ut 4 500 kronor. Anledning tros vara att arbetsköparna tecknar egna avtal som missgynnar arbetarna.

Eva Niia, förbundsordförande för HRF, anser att arbetsköparna måste kontrolleras hårdare.

– Vi tycker att en arbetsköpare som beter sig på det här sättet ska fråntas rätten att få hit arbetskraft om de inte kan följa reglerna som gäller för svensk arbetsmarknad, säger hon.

Eva Niia berättar att många av migranterna har en ohållbar situation. Hon hävdar att vissa jobbar dygnet runt. I ett av fallen i södra Sverige jobbade några kineser på företaget Tea house. Migranterna jobbade nästan dygnet runt och fick sova i en källarlokal. När fallet senare uppdagades var en av de arbetande i så dåligt skick att han blev tvungen att skickas till psykakuten.

Eva Niia vill nu att regeringen och Migrationsverket genomför nödvändiga åtgärder för att säkerställa en dräglig situation för arbetarna. Bland annat vill hon att anställningsavtalet som arbetsköparen lämnar in till Migrationsverket ska vara juridiskt bindande, för att undvika att den anställde får ett annat löneavtal med andra villkor. Hon vill dessutom att en anställd som träder fram och berättar om sin arbetssituation och söker hjälp inte ska riskera att bli utvisad, utan istället ska få möjlighet att hitta ett nytt arbete. Migrationsverket ska även som myndighet få mandat att kontrollera företag och utfärda lämpliga sanktioner om fel begås.

Migrationsverket låter meddela att de endast utför vad politikerna bestämmer. Om ett politiskt beslut ligger som grund kommer deras befogenheter med sannolikhet att utökas.

Mikaela Valtersson (MP) är riksdagsledamot och ordförande för Komittén för cirkulär migration och utveckling. I utredningen Cirkulär migration och utveckling – förslag och framåtblick ges det bland annat rekommendationer till regeringen vad de kan göra för att förbättra situationen.

– Vi föreslår att regeringen gör en översyn av oseriösa arbetsköpare. I dag sker det bara kontroll av arbetstagaren, vi vill även se en sådan granskning av arbetsköparen. Men vill vi också se att de tar ett bredare grepp. För det här är en problematik på arbetsmarknaden som inte enbart har att göra med migranter, säger Mikaela Valtersson.

– Det handlar om att hitta regelverk för att människor inte utnyttjas, vare sig de bor här eller kommer utifrån.

Huruvida regeringen kommer att skärpa reglerna återstår att se. Just nu är utredningen ute på remiss.

– Det kommer in remissvar efter sommaren och sedan hanterar regeringskansliet det. Men förhoppningsvis kommer det ett förslag till riksdagen till hösten eller till årsskiftet, säger Mikaela Valtersson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Priser i matbutiker förvirrar kunderna

Konsumentföreningen Stockholms, KfS, undersökning visar att en stor majoritet av matbutikerna i Stockholm har en otydlig prissättning på sina varor. Nu riktar KfS kritik mot enskilda livsmedelskedjor, eftersom konsumenterna riskerar att bli vilseledda. ”Vill man underlätta konsumentens vardag ska man se till att det är tydliga priser”, säger Louise Ungerth på Stockholms Konsumentförening.

Stockholmarna vill inte bli övervakade

Länsstyrelsen har utfärdat tillstånd för 20 783 kameror runt om i Stockholm. Många av dem finns på offentliga platser som folk passerar varje dag. Men nu har stockholmarna tröttnat. "Det folk reagerar på är när kameror dyker upp i deras närmiljö", säger Helena Bäck, jurist vid länsstyrelsen i Stockholm.

Hyresgäster får betala för vägbygge

Alliansen vill att kostnaden för att bygga om Rinkebystråket ska tas från det kommunala bostadsbolaget Familjebostäders kassa. Men nu ifrågasätter Vänsterpartiet i fall det är lagligt.

Stoppa förbifart överger folkomröstningsförsök

Nätverket Stoppa förbifart Stockholm kommer inte försöka få till en folkomröstning om den kritiserade motorvägen. Anledningen är att det är problematiskt att samla in så många namn som behövs för att kräva en omröstning. Men de ger inte upp försöket att stoppa motorvägsbygget. Nu satsar de bara på en namninsamling.

Informationsblad från Trafikverket upprör

Trafikverket har just nu börjat skicka ut informationsbladet ”E4 Förbifart Stockholm – gör din vardag enklare” till de svenska hushållen. Men de får redan kritik från bland andra Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen, som anser att myndigheten inte är opartisk i frågan.

© 2024 Stockholms Fria