Stockholms Fria

”När du vet vem du är så är du slut”

Med endast två instrument till sitt förfogande gör bröderna Anders och Staffan Ljunggren sextiotalsinspirerad musik av orkestrala mått. Nu är deras band Trummor & orgel aktuella med sitt fjärde album och på torsdag inleder de sin höstturné på Fasching i Stockholm.

År 2011 lider skivbranschen fortfarande av en föråldrad syn på musik. Vad som är kommersiellt gångbart bärs upp av tanken på att hitta nästa stora stjärna med matchande utstrålning och röst, vilket inte minst visar sig i tv succéer som Idol. Musiken i sig är ofta sekundär och bandet som står bakom ”stjärnan” är till för att bära upp, snarare än att själv ha en framträdande roll. Uppsaladuon Trummor & orgel är motsatsen till det. De spelar instrumental musik som är helt baserad på orgel och slagverk. Inspirationen kommer framför allt från 1960-tals gruppen Hansson & Karlsson, som även de gjorde musik på samma instrument.

– Runt 2002 upptäckte jag orgeln efter att ha hört Hansson & Karlsson på en platta. Jag tyckte att det var häftigt att man kunde göra så mycket med instrumentet, säger Anders som spelar orgel i bandet.

Bröderna beskriver sig själva som influerade av sextiotalets rytmer, där även jazziga inslag får lysa igenom. En annan källa till inspiration är den brittiska psykadeliska scenen som även den växte sig stark under sextiotalet. Staffan, som spelar trummor i gruppen, menar på att blandningen blir ganska speciell.

– Om jag ska beskriva det för någon som aldrig har hört oss skulle jag säga att det är ganska drömsk instrumental musik med jazziga influenser, säger han.

Samtidigt som bröderna är tydliga med vad de gillar för musik vill de betona att de leker sig fram. Om det ska låta på ett visst sätt försvinner det roliga med skapandet.

– En styrka är att vi inte riktigt vet vad vi vill uppnå för sorts musik. Det var någon som sa att ”när du vet vem du är så är du slut”. Jag tror att det är ganska sant, för när du vet exakt vilken musik du gör hamnar du lätt i ett fack och förväntas göra sådana låtar. Det blir så jävla trist, säger Anders.

I slutet av september släpps nya skivan Out of bounds, som är det bästa de hittills har presterat enligt dem själva. Ljudmässigt skiljer sig skivan från Trummor & orgels tidigare släpp genom att ha en mer energisk och svängigare känsla.

– Senaste singeln Worlds collide speglar skivan ganska mycket. Lite mer uppkäftigt och fartigt, säger Anders.

– De tidigare skivorna har varit mer tematiska än vad nya skivan är. Exempelvis Reflections from a waterly world som har liksom ett vattentema, medan Visions är ganska mörk och dyster. På den nya skivan har vi skippat det och helt enkelt tagit med allting som vi tycker är bra, menar Staffan.

Båda menar dessutom att de har lagt stor vikt vid att göra ett sammanhållet album, något de tror är extra viktigt just som instrumental grupp.

– Det är viktigt för oss att göra en helgjuten skiva eftersom vi aldrig kommer att bli ett hitband, säger Anders.

Spelningen på Fasching på torsdag blir startskottet för höstturnén som tar gruppen till städer som exempelvis Malmö, Växjö, Uppsala och även Oslo. Gruppen gör i genomsnitt runt 25 spelningar per år och även om utrustningen många gånger kan bli slitsam att bära på, är det värt det för att få spela. De är båda eniga, musiken kommer till sin fulla rätt när de får stå på scen och framföra den.

– När vi spelar live vill vi visa folk som inte har hört oss tidigare att instrumental musik kan vara jäkligt dynamiskt, kul och lyssna på och att man dessutom får något man inte är beredd på, säger Anders.

Vad kan folk förvänta sig om de går och tittar på er?

– En typisk konsert med oss är inte långsam och seg utan har snarare en påtaglig livekänsla. Det kan folk förvänta sig och jag blir själv besviken om det inte svänger, säger han.

– Vi vill förmedla att musik sker här och nu och att det är på riktigt liksom. Det är inte gjort med en synth och dator och en massa autotune som låter helt syntetiskt. Det är okonstlat och ärligt. Ingen pyroteknik här inte, flikar Staffan in.

Fakta: 

<h2>Trummor & orgel<br>Namn: Anders och Staffan Ljunggren<br>Ålder: 33 respektive 30<br>Bor: Båda i Uppsala<br>Aktuella med: <em>Out of bounds</em> som släpps den 21 september och spelning på Fasching den 22 september.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lokal teater sätter ner foten på torget

I dag lördag är det fest i Kärrtorps centrum. Bakom initiativet står Södra fot, en lokal teaterförening som vill föra samman folk i förorten genom kultur och teater.

Sånger från fjärde våningen

Fyra trappor upp i Fryshuset ligger replokalerna. I en av dem pumpar basen lite extra högt. Det är Mimmi från dj-kursen som övar på sin teknik. Varje måndag samlas hon och några andra tjejer för att lära sig grunderna i att dj:a. De tillhör den nya generationen tjejer som vill komma ut och spela skivor.

© 2023 Stockholms Fria