Stockholms Fria

Inspirerande kamp för en global rättvisa

– Inspiration världen är ett forum där flera organisationer och folkhögskolor samarbetar, i år för att lyfta fram klimaträttvisa och hållbara alternativ. Mycket är inspirerat av folkrörelsen i Syd och självklart även av vår egen tradition i Sverige. Tanken är att visa på folkets egna alternativ till hur vi kan få en annan samhällsutveckling i Sverige och i världen, berättar Marcus Malm, vikarierande föreningssekreterare på Latinamerikagrupperna.

Idén till Inspiration världen föddes under European social forum i Malmö 2008. Där fick olika föreningar något konkret att samarbeta kring, vilket stärkte solidaritetsrörelsen och gjorde dess koppling till globala frågor mer självklar. Året efter ESF anordnades forumet Inspiration Latinamerika, som senare växte till Inspiration världen.

– Vi är nu flera organisationer och har ett mer globalt perspektiv på de fokusfrågor som vi har valt att lyfta fram, säger Marcus Malm, som är väldigt nöjd med blandningen av arrangörer och händelser på forumet.

I år ligger fokus på klimaträttvisa inför klimatmötet i Durban och arrangörerna fokuserar även mer än tidigare på folkbildning. De vill bli bättre på att nå ut till besökare på olika sätt – därför varvas seminarier med filmer, kreativa workshops och politiska debatter. Utöver detta har forumet som vanligt även många internationella gäster och besökare.

En av medarrangörerna till Inspiration världen är Vänsterns internationella forum (VIF), där Olivia Malmqvist arbetar som internationell sekreterare. För henne är anledningen att medverka lika enkel som självklar:

– Vi vill visa att det inte bara är elände ute i världen, utan att man kan bli inspirerad av allt som händer också, säger Olivia Malmqvist.

Efter att vårens revolutioner i arabvärlden uteslutande har analyserats ur svensk synvinkel vill VIF lyfta fram perspektiv från människor som själva bor i länderna och höra vad de tycker om det som händer. Därför ordnar de ett seminarium om ungdomens vår i arabvärlden där politiskt engagerade ungdomar från Egypten och Libanon kommer att berätta vad de tror om möjligheterna till förändring.

En som också tror på förändring är Amineh Kakabaveh, ordförande för föreningen Varken hora eller kuvad som medverkar på forumet. För henne är Inspiration världen ett viktigt tillfälle att bygga en feministisk allians med andra kvinnor runt om i världen – inte minst kvinnor i länder med revolution och krig.

På forumet håller Varken hora eller kuvad i seminariet om kvinnors roll i demokratiprocesser för att visa hur kvinnor åsidosätts i den demokratiska processen, samtidigt som deras engagemang före, under och efter länders demokratisering har varit mycket viktigt.

Engagemang är även nyckelordet för Pernilla Springfeldt som arbetar som informationssamordnare på Svalorna Latinamerika. För henne är möjligheten att engagera människor den drivande kraften bakom medverkan på Inspiration världen. Förutom att engagera människor vill Svalorna öka kunskapen om olika förhållanden i världen, därför har de valt att bidra med ett seminarium om tv och radio för ungas rättigheter.

På seminariet kommer internationella gäster från Latinamerika att prata om ett tv- och radioprojekt som har möjliggjort för ungdomar att ta upp frågor som berör dem själva och andra unga i deras samhälle. Projektet har därmed fungerat som ett sätt för unga att delta i demokratiarbetet, samtidigt som det har ökat deras kunskap om mänskliga rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria