”Folkomröstning ett spel för gallerierna” | Stockholms Fria
Fria Tidningen

”Folkomröstning ett spel för gallerierna”

Greklands beslut att folkomrösta om EU:s räddningspaket får kritik från flera håll. Vissa menar att ett nej skulle leda till en finansiell kollaps. Andra menar att folkomröstningen är en utpressning från premiärministern för att kunna behålla makten.

Greklands premiärminister Giorgios Papandreous utspel i veckan om en folkomröstning om räddningspaketet har lett till chockartade reaktioner, både inom EU och det egna parlamentet. Krav på Papandreous avgång har hörts både från oppositionen men också från medlemmar i hans eget socialdemokratiska parti PASOK. I dag, fredag, håller det grekiska parlamentet en förtroendeomröstning som kommer bli avgörande för om regeringen kan sitta kvar.

Många greker är negativa till räddningspaketet, mycket på grund av de villkor för lånen som innebär ytterligare nedskärningar i välfärden. Om grekerna skulle rösta nej är risken för en konkurs, och en återgång till den tidigare valutan drakmer, stor menar flera ekonomiska experter.

– Om det blir ett nej kommer Grekland omedelbart att deklarera sin konkurs. Jag kan inte se hur Grekland kan fortsätta i eurosamarbetet i det läget, säger nobelpristagaren Christopher Pissarides till BBC.

Även Papandreou själv tror att folkomröstningen kommer vara avgörande för om de kan ha kvar euron.

– Folkomröstningen kommer att skicka ett tydligt budskap både inom och utanför Grekland om vår europeiska kurs och deltagande i eurosamarbetet, sa han i ett uttalande i onsdags.

Juridikprofessorn Costaz Douzinas menar att folkomröstningen riskerar att bli ett spel för gallerierna och att mycket handlar om hur frågan formuleras. För trots att en majoritet av grekerna är emot stödpaketet är ändå många för euromedlemskapet. Om frågan formuleras på ett sådant sätt att euron ställs mot en tillbakagång till drakmer så är sannolikheten stor att folket röstar ja menar Costas Douzinas.

”Omröstningen blir en utpressning av det grekiska folket som får veta att om de inte accepterar de katastrofala nedskärningarna kommer de dömas till ett utträde ur eurosamarbetet och en återgång till levnadsstandarden i ett underutvecklat land,” skriver han på bloggen Greek Left Review.

Costas Douzinas menar också att räddningspaketet inte är någon lösning på Greklands problem utan hotar att rasera landet ytterligare.

”Skulden används för att försvaga välfärdsstaten, för att flytta över gemensamma tillgångar till privata händer och göra de grekiska arbetarna till ett oskyddat proletariat. De europeiska och grekiska eliterna använder skulden som ett socialt laboratorium för ett experiment om Europas framtid,” skriver han.

När folkomröstningen kommer att äga rum är ännu oklart. I början av veckan sa Greklands inrikesminister Haris Kastanidis att den inte skulle kunna ske förrän i januari, men på onsdagen kom ett nytt besked om att den skulle kunna bli av redan i början av december. En del ekonomer menar att om det dröjer till januari finns det risk att landet redan har gått i konkurs innan folket har hunnit lägga sin röst.

Fakta: 

Räddningspaketet

• EU:s räddningspaket till Grekland innebär att landets statsskulder skrivs ner med 50 procent och att de beviljas ett nytt lån på 100 miljoner euro. I utbyte måste de fortsätta att skära ner på den offentliga sektorn, höja skatterna och sänka pensionerna.

• Euroländerna har också beslutat att utöka den europeiska räddningsfonden EFSF från 440 till 1000 miljarder euro. Dessa pengar ska täcka eventuella lån till andra länder med ekonomiska problem.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Stockholms Fria