Israel stoppar Gazaskepp | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Israel stoppar Gazaskepp

Två skepp på väg till Gaza bordades i fredags av israelisk militär. Aktivisterna ombord på skeppen befinner sig nu i fängelse i väntan på att bli utvisade eller ställas inför rätta.

Skeppen, ett kanadensiskt och ett irländskt, ingår i Freedom Flotilla och hade som avsikt att bryta Israels blockad av Gazaremsan. Enligt den israeliska militären skedde bordningen på ett fredligt sätt, medan aktivisterna säger att militären använde vattenkanoner och elpistoler. Flera av aktivisterna ska också ha blivit hotade och slagna och de har inte fått ta kontakt med sina familjer.

Trots att skeppen stoppades anser aktivisterna att det var en framgång för rörelsen.

– Vi är närmare Gaza den här gången, och hoppas komma ännu närmare nästa gång, ända tills vi når vårt mål, säger kanadensaren David Heap som var ombord på ett av skeppen till al Jazeera.

De 27 passagerarna har nu förts till ett fängelse i närheten av Tel Aviv där de väntar på att bli skickade tillbaka till sina hemländer. De som vägrar att lämna landet kommer att ställas inför rätta, skriver al Jazeera.

I protest mot bordningen har en grupp hackare, som säger sig tillhöra Anonymous-nätverket, brutit sig in i den israeliska militärens databaser och kraschat flera hemsidor. I en youtube-film varnar gruppen för att om belägringen av Gaza fortsätter kommer även de att fortsätta med sina dataattacker, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria