Stockholms Fria

Nördens nördighet som komisk motor

Nörden har sedan 1990-talet gått från att vara en marginell bifigur både på film och i verkliga livet till att hamna i strålkastarljuset och bli framgångsrik. Självklart beror det mycket på att datanörden är en av de stora vinnarna i dagens samhälle. Det återspeglas i filmer och i den sociala statusen. I artiklar utmålas nörden numera som en hipp typ som tjänar pengar. Det har instiftats en Geek pride day som firas varje år den 25 maj och på Facebook samlas kvinnliga nördar i gruppen Geek women unite. På Tekniska museet i Stockholm anordnas nördcafé varje onsdagkväll där inbjudna eldsjälar berättar om sina specialintressen.

När Morgan Spurlock gör en dokumentär om nördar skildras dock inte några mini-Bill Gates som blivit miljonärer på att snickra ihop häftiga dataspel i mammas källare. I Comic-con episode four: a fan’s hope får man följa serietidningsfanatiker vid världens största serietidningsmässa. Dessa nördar är inte det minsta hippa, istället berättar många av dem om hur de känner sig alienerade från samhället och de tycks försumma det mesta i livet för sin dyrkan av tecknade fantasivärldar.

Det sker en viss utveckling i Comic-con, man får bland annat följa två tecknare som går runt med sina portfolion och försöker få kontrakt med förlag. Men framför allt är det en komedi som bygger på scener där fans uttrycker sin översvallande passion och intervjuer där Spurlock lyckas vaska fram en mängd humoristiska pärlor.

Vad som får publiken att skratta nästan konstant under visningen av Comic-con är egentligen variationer på ett och samma skämt upprepat ett otal gånger. Det skulle kunna sammanfattas med ”titta vad nördig nörden är!”. Det kanske inte låter så roligt eller sympatiskt, men nörden i den här typen av filmer förkroppsligar ens egna känslor av tillkortakommanden. Det blir som att se sig själv genom en skrattspegel. Och jag tror många innerst inne önskar att dom hade samma slags brinnande passion för något i livet som geeksen på Comic-con.

Fakta: 

Comic-con episode four: a fan's hope Av: Morgan Spurlock Med: Holly Konrad, James Darling m fl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria