Tyskland skakas av nynazistiska mord | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Tyskland skakas av nynazistiska mord

En dödslista på 88 personer har hittats hos den nynazistiska grupp som tros ligga bakom ett tiotal mord och lika många bankrån. På listan finns flera kända tyska politiker.

Den nazistiska gruppen upptäcktes i samband med ett rån för några veckor sedan. Två av rånarna flydde till en husvagn, men när de insåg att polisen var efter dem tände de eld på husvagnen och sköt sig själva. Den tredje rånaren tände först eld på lägenheten som de tre delade, troligen i syfte att förstöra allt bevismaterial, innan hon överlämnade sig till polisen.

I lägenheten och husvagnen har polisen hittat bevis för ett antal ouppklarade mord. De har också hittat en dödslista på 88 personer. Talet 88 brukar i nazistiska kretsar stå för HH (H är den åttonde bokstaven i alfabetet) som är en förkortning för Heil Hitler. Listan innehåller ett antal kända politiker, bland annat från det kristdemokratiska partiet CSU och från De gröna, skriver den tyska tidningen Bild.

Många ställer sig nu frågan om det kan finnas ett större högerextremt nätverk som har skyddat de tre personerna från att bli gripna.

Kritik riktas också mot polisen i de olika delstater där ligan har agerat för att de inte har samarbetat över delstatsgränserna. Med anledning av detta har Tysklands inrikesminister Hans-Peter Freidrich sagt att han vill upprätta en nationell organisation mot högerextremism, liknande den som redan finns mot militanta islamistiska grupper.

Enligt den norska tidningen Aftenposten har den tyska polisen också tagit kontakt med norsk säkerhetstjänst för att se om det kan finnas några kopplingar till norsk högerextremism.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria