Recension


Canned dreams
Regi Katja Gauriloff

Fria Tidningen

Om en vidrig storskalig djurindustri

Dokumentären Canned dreams blottlägger den storskaliga matindustrin och berör på djupet med en rad gripande scener. Martin Holmström har sett den.

I den finskproducerade dokumentären Canned dreams blottläggs den storskaliga industrin kring matkonserver. Från ett stenbrott i Brasilien till grisfarmar i Danmark och Polen, en tomatodling i Portugal, vetefält i Ukraina. Arbetsförhållandena är svåra på de flesta håll, djurhållningen vidrig.

Några av de starkaste scenerna visar slakt av grisar och kor.

Men framför allt handlar filmen om arbetarna på fabriker och fält. De får komma till tals och berätta om sina liv och drömmar. Ett av de mest gripande porträtten är av en man från Ukraina. Han berättar hur han ofta fick stryk av grannbarnen under uppväxten, men att hans storebror var som en far för honom. Tills en dag när brodern blev påkörd av berusade poliser och dödades. Mannens dröm är att ”bygga ett hus, skaffa ett barn, plantera ett träd. Att inte skada andra människor.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”När man fyller 18 år, då blir man dödad”

Recension

Margreth Olin skildrar i Nowhere home ungdomar som kommit till Norge som flyktingar men fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Lagen säger att de inte kan utvisas förrän de fyllt 18 år, och de hålls i förvar i väntan på att de ska bli myndiga och kan skickas hem.

Inblick i säregen tankevärld

Recension

I sju år har Linda Västrik följt ett nomadfolk som lever nästan helt avskärmade från omvärlden i Kongos regnskog. Deras liv skiljer sig inte från våra bara till det yttre, utan filmen ger även en inblick i stammens säregna tankevärld.

© 2024 Stockholms Fria