Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Statsliknande status i FN förändrar inte vardagen

Den 29 november på FN:s dag för solidaritet med det palestinska folket röstade generalförsamlingen för att uppgradera Palestinas status i FN till ”non-member observer state”.

Beslutet togs med en förkrossande majoritet, 138 länder röstade för 9 mot och 41 avstod. Det var in i det sista oklart hur Sverige skulle rösta och det var därför lättande när regeringen deklarerade sin ja-röst. Det hade varit oerhört pinsamt om vi, som när det gällde palestiniernas UNESCO-medlemskap, hade sållat oss till den lilla skara av länder som röstade nej. Förutom Israel var det USA, Tjeckien, Canada, Mikronesien, Panama, Marshallöarna, Palau och Nauru som var emot. Alltså bara ett enda EU-land.

Det mest glädjande med omröstningen är att Palestinafrågan på riktigt hamnat på den politiska dagordningen, även om det hade varit önskvärt att det handlade om att kräva ett slut på den Israeliska ockupationen. Nu handlar det mer om steg i rätt riktning och en väldigt viktig markering att Israel inte har något veto i den här frågan.

Väldigt bra att så många länder för en gångs skull vågade gå emot både Israel och USA trots hot och vädjanden om att avslå resolutionen. En annan viktig sak är att det nu öppnas möjligheter som tidigare inte fanns, som att anmäla Israel till ICC – Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott. Alla är dock inte positiva. Många ställer sig frågan, men nu då? Att Palestina får en mer statsliknande status i FN förändrar ingenting i människors vardag. Ockupationen pågår som vanligt och kritikerna menar att detta riskerar att viktiga frågor som flyktingarnas rätt att återvända glöms bort.

Israels reaktioner på statusuppgraderingen lät inte vänta på sig. Redan dagen efter omröstningen presenterades uppgifter om att 3 000 nya hus ska byggas i illegala bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem. Att Israel öppet deklarerar sina kommande brott mot internationell rätt är ingenting ovanligt och de brukar alltid komma undan med det. Kan det vara så att EU, eller i alla fall några EU-länder denna gång kommer att agera? Det verkar så.

I måndags kallade Sverige, Frankrike och Storbritannien till sig de israeliska ambassadörerna i respektive land och framförde en protest mot planerna att bygga ut bosättningarna. Enligt den israeliska dagstidningen Haaretz ska både Frankrike och Storbritannien ha hotat med att kalla hem sina ambassadörer från Israel och enligt tidningen ska en europeisk diplomat ha sagt att den här gången kommer det inte att stanna vid fördömanden, utan att man ska agera i handling också.

Jag hoppas innerligt att den där diplomaten har rätt och om det är så, är det inte en dag för tidigt. Att endast ett EU-land röstade nej till uppgraderingen kanske öppnar för att några regeringar vågar agera och stå upp för internationell rätt och mänskliga rättigheter även när det gäller Israel.

Fakta: 

<h2>Anna hoppas att många skippar julskinkan och allt annat kött på julbordet i år (och alla andra år).</h2>

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria