Fria Tidningen

Datainspektionen vill lagstifta mot kränkningar

Datainspektionen tycker att det behövs en ny lagstiftning mot kränkningar på nätet. Myndigheten föreslår en generell straffbestämmelse som ska gälla även grundlagsskyddade webbplatser. Men förslaget möter kritik.

– I dag finns det kränkningar som inte går att komma åt genom bestämmelserna om förtal, säger Göran Gräslund, Datainspektionens generalsekreterare.

Bakgrunden till förslaget är den utredning som Yttrandefrihetskommittén presenterade för regeringen i fjol. Där fastslogs att det behövs en lagstiftning mot kränkningar på sajter som inte har utgivningsbevis, men att grundlagsskyddade sajter inte skulle omfattas av några nya straffbestämmelser. Men på Datainspektionen har man en annan åsikt.

– Det finns en hel del kränkningar på nätet som vi inte kan angripa och därför anser vi att det behövs generella straffbestämmelser som även omfattar det grundlagsskyddade området.

Webbplatser som drivs av massmediebolag är grundlagsskyddade men även andra webbplatser kan grundlagsskyddas med så kallade utgivningsbevis och det är just de sidorna som Datainspektionen vill komma åt. Men Nils Funcke, tidigare sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, tycker att myndigheten är för lättsinnig i sin bedömning och att det kan skada mediernas verksamhet.

– Man ska aldrig lagstifta om det inte finns ett behov och med det här förslaget är risken påtaglig att vi får en försiktigare och fegare journalistik.

Han menar dessutom att det redan finns ett antal regler för att komma åt kränkningar på nätet, bland annat sekretessbestämmelser, förtalsregler och Personuppgiftslagen.

– När det gäller det grundlagsskyddade området behövs alltså inga sådana bestämmelser, säger Nils Funcke.

På Datainspektionen förvånas man inte över kritiken.

– Det är ingen oväntad synpunkt, det finns alltid en intressekonflikt mellan yttrandefrihet och integritetsskydd. Men kränkningar på internet är ett allvarligt brott och det här är ett sätt att visa att samhället inte accepterar det, säger Göran Gräslund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria