Stockholms Fria

Manifestation för en plats i värmen

Vinterkylan kan vara farlig för den som saknar ett hem. Samtidigt stängs de offentliga platserna för behövande. Det hävdar nätverket Aktion för ett varmare Stockholm. Den 25 januari manifesterade de för allas rätt till staden och tak över huvudet.

Stämningen är nervös och förväntansfull när klockan närmar sig fem på Östermalmstorgs tunnelbaneperrong. En samling människor står beredda med filtar och flygblad och kämpar för att inte springas omkull av de fredagsstressade resenärerna. När klockan slår fem breder de raskt ut sina filtar och lägger sig ner på perrongen.

De får genast resenärernas uppmärksamhet. Några blir upprörda och några blir nyfikna. Tunnelbanevärden som patrullerar perrongen blir nervös och ber dem att gå..

– Jag är ledsen, men jag har fått samtal från högre instans. Det är jag som får skit för det här, jag kan förlora mitt jobb. Det måste ni förstå.

Efter fem minuter rör sig aktionen vidare till T-centralen. Även där blir uppståndelsen stor. Flygblad delas ut och en hemlös tar plats under filtarna bredvid aktivisterna.

Aktion för ett varmare Stockholm genomförde sin första manifestation under julhelgen. Då var det fler som deltog, cirka 50 personer. I dag är det lönefredag och folk tänker nog mest på den efterlängtade lönen, tror aktionsgruppen. Men intresset från allmänheten verkar i alla fall vara större den här gången. Många tar flygblad och stannar för att prata.

Idén till aktionen började med en diskussion om Reva-projektet, polisens jakt på papperslösa i tunnelbanan. Ett antal personer, inklusive Helena Gillinger och hennes systerdotter Ella Coogan, blev upprörda och bestämde sig för att agera. Tillsammans med Anna Gillinger, Kicki Rundgren, Lotta Geijer och andra intresserade driver de nu nätverket Aktion för ett varmare Stockholm.

Syftet är att protestera mot ett kallt, inhumant och privatiserat Stockholm där offentliga utrymmen stängs för de behövande. Platser som tunnelbanan var förr i tiden öppna för dem som inte hade skydd mot kylan, säger Helena Gillinger. I dag patrulleras de av vakter, samtidigt som andra offentliga platser köps upp av företag och blir gallerior. Resultatet är att hemlösa och andra behövande körs bort. Det är rätten till en varm plats och rörelsefrihet i staden som aktionsgruppen vill manifestera genom att lägga sig i tunnelbanan.

Men gruppen är inte fast eller bunden på något sätt, den uppstår i själva aktionstillfället, förklarar Helena Gillinger.

– Vi har en gemensam grundsyn, sedan är resten öppet. Alla är med på sina egna villkor. Folk ska våga komma, det får inte bli en sekt som sluter sig mot omvärlden. Alla får sätta upp en aktion var och när de vill, säger hon.

För tillfället är de flesta deltagarna kvinnor i olika åldrar. Bland de nedbäddade på perrongen finns också ett par unga grabbar och tjejer. Sammanlagt ett femtontal personer. Förhoppningen är att fler ska komma och delta, säger Ella Coogan.

– Men jag kan förstå att folk inte riktigt vågar, för det är lite olustigt att lägga sig ner mitt bland folk. Man känner sig utpekad och hamnar i en utsatt position när man bryter mot sociala normer, förklarar hon.

Att vakten skulle ingripa var väntat, gruppen har inte bett SL om lov för sin aktion. Att han samtidigt blev orolig för sin anställning säger mycket om tiden vi lever i, tycker Helena Gillinger.

– I tider av osäkerhet känner man sig tvungen att tänka på sitt, säger hon.

Antalet hemlösa som kommer från ett annat land än Sverige ökar. De ideella organisationerna som bedriver nattlogi rapporterar att de får fler och fler besökare från EU och övriga världen. Uppemot 150–200 personer dagligen, skriver Stockholms socialförvaltning i en rapport från hösten 2012.

Ella Coogan tycker att utvecklingen är tydlig.

– Man ser fler hemlösa på gatorna nu. Konsekvenserna finns mitt framför ögonen, när de ligger vid ens fötter. Men folk har börjat titta bort, för man vet inte hur man ska hantera det. Och hela ämnet är fyllt med skuld och skam, därför låter nog många bli att bry sig.

Helt nyligen uppstod också en debatt om hemlösa med mobiltelefoner.

– Sådana skrönor använder man för att döva sitt eget samvete, tror Kicki Rundgren.

Att välgörenhet skulle lösa problemet med hemlöshet tror inte gruppen.

– Det kan handla om att de som saknar tillfälligt skydd, åtminstone ska slippa bli utslängda från tunnelbanan när de vilar sig, säger Lotta Geijer.

– Och det handlar om hyresrätter, kollektivtrafik, kanske medborgarlön, och tillgång till offentliga platser . Så som i kyrkorna, fortsätter Helena Gillinger.

– Hela problemet är en konsekvens av den politik som förs, tycker Ella Coogan. Jag hoppas att folk förstår det. Det behövs en politik för alla.

Aktion för ett varmare Stockholm planerar en tredje aktion, men tid och plats är ännu inte bestämda.

Fakta: 

Hemlösa från andra länder

EU-medborgare har rätt till tre månaders vistelse utan uppehållstillstånd i Sverige. Detta på villkoret att de inte är en belastning för det sociala biståndssystemet. Om de inte kan försörja sig är det grund för utvisning, men tiggeri och prostitution räcker inte i sig.

Socialförvaltningen beslutade i höstas att vidta nya åtgärder för hemlösa icke-medborgare. Arbetet handlar främst om att skapa motivation för de hemlösa att återvända till sina hemländer. Detta trots att mycket få tiggare och hemlösa vill åka tillbaka. Kostnaden för satsningen beräknas bli 7,9 miljoner kronor under 2012 och 2013 enligt socialförvaltningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Förskolors hyror marknadsanpassas

Alliansen i Stockholms Stad planerar att kraftigt höja hyrorna för ett femtiotal förskolor, enligt ett förslag som just nu diskuteras av politikerna. "Det blir högre kostnader för förskolorna, som kan få dra ner på lokalytan eller personal", säger Ann Mari Engel, ledamot för Vänsterpartiet i Stockholms Stads kommunfullmäktige.

Läkare vill avslöja brister i vården

I december lanserade föreningen Socialistiska läkare hemsidan Vårdleaks. Syftet är att ge patienter, anhöriga och vårdpersonal ett säkert sätt att blotta missförhållanden.

”SL:s agerande är en skandal”

SL borde ha väntat med att anklaga städerskan som fanns ombord på det urspårade Saltsjöbanetåget. – Vi har kritiserat dem flera gånger för bristande kontroll, säger fackförbundet Seko.

Protester mot bygge vid Råstasjön

"Byggen i området skulle bli dödsstöten." Det säger nätverket Rädda Råstasjön som bildats i protest mot Solna kommuns byggplaner. Området har stora naturvärden och är i dag en oas för kommunbefolkningen.

© 2024 Stockholms Fria