”Ser man inte att kvinnor diskrimineras är man blind” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”Ser man inte att kvinnor diskrimineras är man blind”

När Hanna Lager samlade böcker till sitt bibliotek upptäckte hon att det inte fanns någon bra webbsida med information om feministisk litteratur. Hon startade då en egen sida som senare utvecklades till bloggen Feministbiblioteket. I dag får hennes blogg uppemot 10 000 träffar i månaden och tvåan i Hammarby sjöstad är överfull med böcker.

Hanna Lager äger närmare 2 000 böcker. Hon delar litteraturintresset med sin man, som också är bokälskare och får hem många recensionsexemplar från arbetet på en tidning. I bokhyllorna hemma är det så trångt att böcker är instuckna på tvären. Men nu har en del av boktravarna förpassats till källaren.

– Vi fick barn, och då fick inte barnet plats om vi skulle ha kvar allt i lägenheten, säger Hanna Lager. Jag försöker låna ut för att bli av med en del. Det är så trångt i hyllorna att jag har svårt att hitta böcker. Sedan har sonen dragit ut böcker och rivit sönder dem, så vi har försökt pressa in böckerna så att han inte ska få grepp om dem.

Om det är en röra bland böckerna hemma är det desto bättre ordning på bloggen Feministbiblioteket. Där återfinns 500 recensioner av feministiska verk indelade i 19 kategorier, som till exempel akademisk litteratur, handböcker, religion och skönlitteratur. Hannas kriterier för vilka böcker som får ingå i Feministbiblioteket är ganska vida.

– Det har varit lite flytande, jag var mycket snävare förr i tiden. Jag har sagt att boken ska vara feministisk, kvinnohistorisk eller vara stärkande för kvinnors självkänsla. Det är lite subjektivt. En bok har lättare att komma med om den är från ett annat land varifrån jag inte brukar recensera böcker. Men jag hamnar ofta vid vägskäl, i går recenserade jag en biografi över Lena Nyman. Först tvekade jag om den passade, men sedan dök jag på att hon hade haft funderingar på att gå med i Grupp 8, och då var den given, säger hon och skrattar.

Hanna Lager jobbar på Folkpartiets riksdagskansli, och har länge varit politiskt intresserad. Att hennes bibliotek innehåller just feministisk litteratur är för att feministiska frågor ligger henne närmast hjärtat.

– Vi läser oftast om män, därför var det här otroligt viktigt för mig. Om man inte ser att kvinnor diskrimineras i olika sammanhang är man blind, men uppenbarligen är det många som inte gör det med tanke på kommentarer på min blogg.

Hon berättar att antifeminister håller koll på vad hon publicerar på bloggen. Så fort hon skriver om till exempel Valerie Solanas eller könskodade kläder får hon kommentarer.

– En gång var det en som skrev att min son borde tvångsomhändertas. Då funderade jag på om jag skulle fortsätta, säger Hanna Lager. Men nu har jag blivit hårdare med vilka kommentarer jag godkänner. Och samtidigt ska man ska inte glömma bort att det finns en stor läsekrets som tycker om det jag skriver. Jag får mycket positiv feedback och ibland träffar jag folk som säger att de följer min blogg.

Vilka feministiska frågor tycker du är viktigast?

– En fråga som hängt med mig länge är individualiserad föräldraförsäkring, den har jag drivit. Men nu när jag har fått barn har det blivit mycket vardagsfeministiska frågor som till exempel könstypiska kläder och färger. I söndags fick jag höra i sandlådan att min son såg ut som en flicka för att han hade en lila jacka och en rosa detalj på mössan. ”Men han har blå stövlar”, svarade jag då. Vi erbjuder vårt barn alla färger. Jag brukar alltid kommentera i affärerna när de inte har några könsneutrala kläder.

Finns det några åtgärder du skulle vilja se från politiskt håll för att väcka mer intresse för litteratur utanför den mansdominerade kanon?

– Det som skulle göras från politiskt håll är att lyfta in fler kvinnliga författare i skolan. När jag har grottat ner mig är det sjukt hur mycket det finns, det finns superradikala feminister som skrev bra litteratur redan på 1800-talet.

Tillsammans med en jury där bland andra Ebba Witt-Brattström ingick har Hanna Lager tagit fram en feministisk kanon med de 50 viktigaste feministiska böckerna genom tiderna. Innan juryn träffades fick läsare på bloggen nominera böcker. Hanna fick in 120 nomineringar som de sedan använde som underlag, även om juryn också la till egna titlar.

– Vi satt under en kväll och valde ut böcker, och det lätt att man glömmer något. Men en poäng med en kanon är att folk blir irriterade över att vissa böcker inte är med så att det blir en diskussion.

Hanna är just i färd med att plöja de verk hon inte har läst i den feministiska kanonen. Hon har åtta böcker kvar.

– Det var lite komiskt att en person kommenterade och klagade över att det bara var kvinnor med i juryn som valde ut kanon, säger Hanna Lager. Nu passade det plötsligt med kvotering.

Fakta: 

<h2>Hannas blogg hittar du <a href="http://feministbiblioteket.wordpress.com/">här</a>.</h2>

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria