• Brandstationen fick Peter Trulsén i födelsedagspresent när han fyllde fem år. 
Stockholms Fria

Med kärlek till lego

Peter Trulsén är en klassisk samlare. I en källare i Bandhagen ligger hans affär Team model som är Sveriges enda legobutik som blandar nytt, begagnad, färdiga set och lösa delar. Här finns 3 000 set och två miljoner lösa bitar.

Peter Trulsén tycker att det är avkopplande att bygga lego. Han sitter tillbakalutad i sin kontorsstol och bakom honom är hela väggen täckt av små lådor med sorterade bitar i olika färger och former.

– Vissa fiskar, jag bygger lego. Det är då jag mår bra. Charmen är att det går att bygga nästan vad som helst.

Team model säljer både nytt och begagnat. Peter Trulsén har en förkärlek för modeller från 1930- och 40-talet, tillverkade före plastens tid, när leksakerna mest bestod av trä. På bordet står en favorit, ett rött trätåg med ett lok och tre vagnar från tidigt 1940-tal. Tilldragande i sin enkelhet. 1949 kom de första byggsatserna i plast.

– Då hade ett set 20 delar, i dag har de 300 som lyser, blinkar och låter. I början lämnades mer åt fantasin och det krävdes mer egen kreativitet. I dag säljs Starwarsskepp som ska vara just det, de går inte att bygga om till ett sjukhus eller en båt.

Samtidigt tror han att det är just Starwarsskeppen och andra avancerade byggen som har bidragit till att det blivit mer accepterat för personer över 20 år att bygga med lego. Peter Trulsén upplever att fler och fler blir intresserade. En del blir närmast besatta och sysslar inte med något annat, fastnar i ett slags missbruk som de finansierar genom att själva sälja lego. Många föräldrar köper också medvetet satser som är för svåra för barnen, så att föräldern måste hjälpa till.

Peter Trulsén menar att företaget har haft svårt att nå fram till tjejer. Trots forskning på vad barn vill ha har de inte snappat upp flickornas önskemål.

– De trodde att det räckte att göra bitarna rosa. Tidigare ingick det lite byggande i de delar som varit direkt riktade till tjejer. Det har ändrats nu och populariteten ökar.

Själv minns Peter Trulsén att det var pinsamt att köpa lego till sig själv i slutet av 1990-talet. Han upptäckte sin gamla barndomskärlek igen 1996. Det var genom en annons med en bild av en legofigur med solglasögon och skäggstubb, samt texten ”Hade ni legogubbar när ni var små? De har blivit coola nu”.

– Den förändrade mitt liv. Jag åkte hem till min mamma i Karlstad och letade fram mitt gamla lego i källaren.

Minnen dök upp av hur mycket han tyckt om leksakerna som barn. Där fanns den gula brandstationen, en efterlängtad present på femårsdagen. Det är skönt att vara vuxen nu, att själv bestämma över inköpen.

– Det är en revansch, det jag aldrig fick som barn kan jag köpa nu. Som en tågfärja som jag önskade mig hela min barndom men aldrig fick. 30 år senare lyckades jag få tag på den, och fick betala ett par tusen kronor.

Målet blev att få seten från barndomen kompletta och han började köpa bitar över internet. Samlaren i honom vaknade.

– Jag blev som barn på nytt. Legosamlandet passar min personlighet; jag gillar ordning och reda, att sortera, katalogisera och skapa system.

Till slut fick alla lådor och backar inte plats i lägenheten längre. Så föddes idén om en butik i slutet av 2006. Förutom källaren i Bandhagen har Peter Trulsén en nästan lika stor lokal några hundra meter bort. Där finns 1,5–2 ton osorterade legobitar som han inte hunnit ta hand om.

Affärerna började gå sämre under 2011, i takt med den ekonomiska krisen. Många människor misstar butiken för ett museum och undrar förvånat vad prislapparna betyder. Andra kommer bara för att titta och känna på prylarna för att sedan köpa dem billigare på nätet. Peter Trulsén jobbar även som högstadie- och gymnasielärare i matte och NO och har inte plockat ut en krona i vinst från Team model. Det går dåligt nu och egentligen borde han väl lägga ner, men taktiken är istället att satsa.

– Jag planerar att slå ihjäl krisen, hoppa och stampa på de, säger han. I framtiden är planen att öppna ett upplevelsecentrum i Bandhagen. Där ska föräldrar och barn kunna spendera timmar med att bygga lego, spela tv-spel, se film och fika.

Fakta: 

Peter Trulsén

Ålder: 46

Familj: Katt

Bor: Bandhagen

Gör: Legosamlare, butiksägare och lärare i matte och NO

Favoritlegoset: Millennium Falcon 10189, det största set som gjorts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kreativ lek med språket

Berättarministeriet vill hjälpa barn att bli trygga i språket. SFT besökte skrivarverkstan i Husby.

© 2024 Stockholms Fria