Konsthösten och giganterna

Det svenska måleriets mästare möter graffitins Elvis Presley. Jacob Kimvall guidar till den stockholmska konsthösten, som startade på allvar nu i veckan.

Kärlek och nostalgi i förening

Jag har skrivit det förut – hiphop är en kultur besatt av tiden. Här, i hiphopen, finns plats för sentimental tillbakablickande nostalgi, politisk realistisk samtidsskildring och hårda utopiska framtidsvisioner – och ibland finns alla lägen samtidigt.

60-talisterna har börjat tappa greppet

I konstvärlden har man länge lagt stor vikt vid ålder och generationskonflikter – det handlar om ung konst mot det gamla gardet. Det kan visst vara intressant, och ibland relevant.

Träffsäker politisk filmkonst

I söndags, lagom till att debatten om videon Territorial pissing börjat lugna ner sig, visades politisk experimentfilm på Cinemateket, biografen Sture i Stockholm. Rubriken var Actions – political actions and performances och bakom programmet stod Filmform, som har ett av världens äldsta arkiv för konst- och experimentfilm.

Våren i vita kuben

Redan nästa lördag öppnar en av vårens första utställningar och några veckor senare är det dags för Liljevalchs årliga vårsalong. Jacob Kimvall guidar dig till vårens konstnärliga sevärdheter i huvudstaden.

Den nya skolan har blivit medelålders – och old school

Hiphop är en kultur närmast besatt av tiden – av samtiden, av framtiden och av historien. Redan i mitten av åttiotalet, inte ens tio år efter att kulturen börjat ta form på allvar, så var snacket igång om livet back in the days, om den gamla skolan och om den nya. Ofta försökte man claima respekt på alla områden – som T la Rock som deklarerade om att han var old school, en veteran som ändå stod för den nya tiden och den nya stilen. 1988 var året och Flow With the New Style hette tolvan, som för övrigt är en tidlös klassiker och håller än i dag.

Sidor

© 2024 Stockholms Fria