Stockholms Fria

Järnrika gröna blad – broccolipaj och nässelstuvning

Se till att du får i dig tillräckligt med järn när du utesluter köttet. Med en varierad vegetarisk kost med mycket grönt blandat med nötter och frön får du i dig den nödvändiga mineralen. 

Järnbrist är vanligt, framför allt hos kvinnor. Järn behövs för att transportera syre i kroppen och är viktigt att få i sig för att man inte ska känna sig trött och orkeslös.

Vegetabiliska livsmedel som innehåller mycket järn är bland annat baljväxter (speciellt sojabönor), gröna blad, broccoli, grönkål, torkad frukt, säd, bär, hirs, mandel, nötter och sesamfrön.

Nu på våren kan du passa på att plocka gratis järntillskott direkt i naturen. Nässlor är nämligen väldigt nyttiga och innehåller förutom järn även kalcium, kisel, A-vitamin och C-vitamin. Skölj nässlorna ordentligt innan du kokar dem till soppa, stuvning, sås eller blandar i en god paj.

Upptaget av järn ökar om du äter något c-vitaminrikt till maten, men minskas av bland annat kaffe och te.

 

Broccolipaj med örtagårdssås, 4 portioner

Pajskal:
2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
100 g vegetabiliskt margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1/2 lök, gärna rödlök
7 dl broccoli
1/2 röd paprika
1/2 squash

Örtagårdsås:
3 msk vegetabiliskt margarin
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl sojamjölk
1 tsk dragon
1 tsk körvel
2 msk gräslök
1/2 vegetabilisk buljongtärning
vitpeppar
1 1/2 dl sojagrädde
2 1/2 msk hackad färsk persilja
eventuellt salt
sesamfrön

Pajskal:
Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp 30-60 minuter. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Blir det deg över kan du kavla ut den och dekorera med. Vill du ha ett galler över degen, gör 1 1/2 sats, kavla ut resterna till avlånga remsor som läggs på den fyllda pajen i gallermönster. Gratinera färdig med gallret på.

Fyllning:
Skiva löken, dela broccolin i småbuketter, strimla paprikan och squashen. Fräs alltihop mjukt i olja och salta.

Sås:
Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölet och rör om med en handvisp. Häll i sojamjölken och vispa om. Tillsätt buljong och örtkryddor. Låt koka upp på svag värme. Tillsätt sedan vitpeppar och sojagrädde och låt sjuda på svag värme. Häll i persiljan. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av örtkryddorna.

Fyll pajen med grönsakerna och såsen och gratinera i 20–30 minuter. Strö över sesamfrön när det är cirka tio minuter kvar. Servera med en festlig sallad.

 

Nässelstuvning, 4 portioner

200–300 gram nässlor
5 dl sojamjölk
4 msk vetemjöl
1 vegetabilisk buljongtärning
vitpeppar
riven muskot 

Skölj nässlorna flera gånger. Förväll en stund. Koka upp det mesta av sojamjölken med buljong. Vispa ihop lite kall sojamjölk och vetemjöl till en slät redning. Vispa ner i den kokande sojamjölken och låt koka på svag värme några minuter. Häll i nässlorna och krydda med vitpeppar, muskot och eventuellt lite salt. Servera till exempel med en vegobiff eller använd som fyllning i paj.

Fakta: 

<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina Andersson och Linda Andersson, hemsida: http://vegania.mine.nu</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria