Proteststorm mot höjning av SL-kort | Stockholms Fria
  • Robin Zachari på aktivistnätverket Skiftet kampanjar mot planerna på höjda SL-avgifter.
Stockholms Fria

Proteststorm mot höjning av SL-kort

Den planerade höjningen av SL-kortet upprör stockholmarna. Över 18 000 personer har skrivit under en namninsamling mot höjda avgifter.

– Det är tråkigt att de som har minst får betala mest för något som politikerna har slarvat med, säger Robin Zachari på aktivistnätverket Skiftet som har dragit igång kampanjen. I skrivande stund har 18 000 skrivit under mot landstingsmajoritetens planer på höjda avgifter i kollektivtrafiken.

Det var i början av februari som trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) flaggade för kommande besparingar inom kollektivtrafiken, enligt Zachari en effekt av en lång tids vankötsel av ekonomin. Notan skulle resenärerna stå för genom indragna bussar och en höjning av biljettpriserna, redan från i sommar.

Senast SL-kortet höjdes var 2011 då det blev 100 kronor dyrare. En sådan höjning i dag skulle ge SL ökade inkomster med cirka 700 miljoner kronor. Robin Zachari är kritisk till hur frågan har hanterats politiskt.

– Man mörkade det här för väljarna före valet. Vetskapen om SL:s dåliga ekonomi har ju funnits länge så det är ingen slump att beskedet kommer. Sen är ju frågan vilka prioriteringar man gör, när man samtidigt satsar på byggandet av Förbifarten.

Kampanjen ”Nej till dyrare SL-kort” har nu spridit sig till flera förorter och kranskommuner, bland annat finns lokala upprop i Bagarmossen, Haninge och Bålsta, där folk organiserar sig mot höjda avgifter. Robin Zachari tror att det lokala engagemanget är viktigt.

– Stockholm är en stor stad där det är lätt att sådana här saker bara passerar. Med lokal organisering visar folk tydligt att ”vi och våra grannar tycker inte att det här är okej”. Det finns en otrolig sprängkraft i det.

Fakta: 

Skiftet

• Ett progressivt ideellt aktivistnätverk som startade i oktober 2014, sprunget ur den populära bloggen Alliansfritt Sverige där Zachari också var engagerad. Skiftet har bland annat gjort namninsamlingar mot betyg i fjärde klass och mot det transatlantiska handelsavtalet, TTIP.

• Skiftet finansieras med donationer. Alla arbetar ideellt utom Robin Zachari, som från och med denna vecka blir kansli- och kampanjchef på heltid efter att den tyska organisationen Campact donerat en halv miljon kronor genom en insamling.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria