• Helena Nordlöf är en av de blivande domarna i Korpen Stockholm.
Stockholms Fria

Korpen satsar på damer

Korpen är för alla, brukar det heta. Men gäller det även domarna? 99 av 100 fotbollsdomare i Korpen Stockholm är män, men i måndags påbörjade fyra kvinnor sin domarutbildning. Dessutom ska damlagen få bättre planer och matchtider än herrarna.

En av de blivande domarna är Helena Nordlöf, som har spelat korpenfotboll i 12 år.

– Jag har spelat fotboll i hela mitt liv, och man undrar ju ibland varför det knappt finns en enda kvinna som dömer. Utbildningen är en kul grej, men som domare är man ju också en förebild för många, framför allt yngre tjejer.

I dag spelar hon i ett mixlag och ett gaylag och därutöver Beachfotboll.

– Kvinnor har alltid varit underprioriterade i fotbollen. I alla föreningar jag har spelat i, har vi haft sämre tider, planer och omklädningsrum. En sådan här satsning som Korpen gör på damer har jag inte varit med om någon annanstans!

Domarutbildningen är gratis för kvinnor, inklusive material och kläder. Teoridelen gick av stapeln i måndags och kommer följas av praktiska test.

– Det var jättebra, och massa nytt även för mig. Jag tror inte det var något speciellt för att vi var damer, säger Helena Nordlöf.

Däremot tror hon att kvinnliga domare på sikt kan förbättra stämningen på planen.

– Det är ofta en väldigt hård jargong mot domare, det förekommer könsord och hot. Kanske får vi bli mer hårdhudade. Men jag tror också att en kvinna som dömer herrmatcher kan göra att spelarna lyssnar mer, kanske kan det leda till ett förändrat tonläge – för man behandlar kvinnor olika.

Samtidigt tror Helena Nordlöf att kvinnor har extra mycket press på sig att döma prickfritt och att man riskerar att kritiseras hårdare som kvinnlig domare.

– Alla gör fel ibland, men jag tror vi kommer att behöva bli extra bra, bättre än de manliga domarna. Åtminstone till en början, säger hon.

Henrik Teljfors är fotbollsgeneral på Korpen Stockholm och en av de ansvarariga för satsningen.

– Vi jobbar för jämställdhet och vill skapa kvinnliga förebilder. Att tjejer dömer herrlag har aldrig skett i Korpen förut, det ska bli spännande att se hur det faller ut. Jag tror det kan bli en bra dynamik, lite som när en kvinnlig chef styr över män.

Utöver domarutbildningen för kvinnor görs en stor omprioritering av planer och tider.

– Alla damserier ska spelas på bra matchtider på konstgräs istället för på grus och dömas av de bästa domarna. Det är på tiden att kvinnorna prioriteras före herrarna för en gångs skull, säger Henrik Teljfors.

För herrar kostar en domarutbildning vanligtvis ett par tusen kronor.

Klubbar, frisörer och taxibilar förbjöds för några år sedan att ha olika priser för kvinnor och män. Är du säker på att er gratis utbildning för kvinnor inte bryter mot lagen?

– Detta är första gången på fem år som vi själva arrangerar en domarutbildning och då valde vi att prioritera kvinnor eftersom vi har sån brist på kvinnliga domare. De allra flesta av Korpens övriga utbildningar är kostnadsfria så det är ingen ovanlighet. Därför har jag svårt att se att vår satsning bryter mot lagen, säger Henrik Teljfors.

I Korpen är alla välkomna, heter det. Hur är villkoren för HBTQ-personer inom Korpen Stockholm?

– Vi är liksom resten av idrottssverige dåliga på HBTQ-frågor, men vi jobbar på att bli bättre. Korpen ska gå i bräschen och vi vill att vår slogan ”Alla är välkomna” ska genomsyra vår verksamhet. Korpen Stockholm påbörjar vägen mot HBTQ-certifiering i oktober och arbetet fortsätter sedan under 2016. Så vi är på bollen!

Fotnot: HBTQ-certifiering utförs av RFSL. Hittills är hockeyklubben Kiruna IF Sveriges enda certifierade idrottsförening.

Fakta: 

Korpen Stockholm

Totalt antal medlemmar: 21 580

Av de 761 lagen som spelar utefotboll är 83 % herrlag, 8 % damlag och 8 % mixade lag.

Det finns omkring 100 domare aktiva idag, en av dem är kvinna.

För kvinnor som vill utbilda sig till fotbollsdomare gratis finns platser kvar till våren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

© 2024 Stockholms Fria