Bernie Sanders får svensk borgerlighet att gå i spinn | Stockholms Fria
Per Björklund

Inledare


Inledare: Presidentvalet i USA

  • Sanders-anhängare i New Hampshire.
Fria Tidningen

Bernie Sanders får svensk borgerlighet att gå i spinn

Borgerliga debattörer som likställer vänsterliberalen Bernie Sanders med rasisten Donald Trump bör se över sin moraliska kompass, skriver Per Björklund.

Många tycker att det amerikanska primärvalet får oförtjänt mycket uppmärksamhet i Sverige. Det handlar ju trots allt inte ens om ett riktigt val – bara intern partipolitik där väljare och sympatisörer avgör vilka som ska bli de dominerande partiernas kandidater i presidentvalet.

Samtidigt gör den ovanliga bredden av kandidater – från vänsterliberalen Bernie Sanders till högerpopulisten Donald Trump - att många vill se årets val som något utöver det vanliga. I synnerhet Donald Trumps framgångar har väckt oro hos många. Och en fullt berättigad sådan, med tanke på hans rasistiska utspel, förslag på registrering av muslimer och massdeportationer. För att inte tala om hans önskan att lägga ”bombmattor” över Syrien och Irak.

Mot den bakgrunden är det lite kusligt att se hur delar av svensk borgerlighet reagerat på Sanders och Trumps framgångar. För Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning, är ett val mellan Sanders och Trump ett ”mardrömsscenario”, där den enda räddningen vore att en oberoende, mer ”balanserad” kandidat ställde upp och vann presidentvalet. Timbro-ideologen Johan Ingerö skriver utan omsvep att ”Sanders är ett lika stort problem som Trump.”

Varför? Jo precis som Trump utmålar Sanders USA som ett samhälle med stora problem och lovar att göra någonting åt dem om han blir president. Och så vill han ju göra den högre utbildningen gratis. Att vilja bygga ut välfärden och höja skatter är alltså enligt tunga borgerliga debattörer fullt jämförbart med att peka ut mexikaner som våldtäktsmän, förespråka tortyr eller vilja bannlysa muslimer från USA.

Men hur extrem är Bernie Sanders egentligen? Inte värre än att vi skulle få räkna med rejäla skattesänkningar – förmodligen större än svenska moderater skulle våga drömma om - om hans skattepolitik skulle genomföras i Sverige, som Fredrik Johansson påpekar i en ledare i Svenska Dagbladet.

Oavsett vad man tycker om Sanders och tror om hans förmåga att infria några av sina löften borde valet mellan honom och Trump därmed vara enkelt. Den som känner annorlunda gör klokt i att se över sin moraliska kompass.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Stockholms Fria