• Stadsbiblioteket håller poesimässa 18-19 mars. Här läser Agnes Gerner ur "Skall".
Stockholms Fria

Poesi i kubik på Stadsbiblioteket

Poeter från när och fjärran intar Stadsbiblioteket. Den politiska poesin är särskilt märkbar i år, berättar Max Edenborg, bibliotekarie.

Fredag och lördag är det poesimässa på Stadsbiblioteket och huset fylls med bokbord, uppläsningar och programpunkter som ”Tranströmer-pyssel”. Nytt för i år är att bibliotekets barnavdelning deltar.

En tydlig trend är den politiska poesin, berättar bibliotekarien Max Edenborg.

– Det är inget vi har tänkt på när vi har satt ihop programmet utan det har gett sig själv när vi har frågat olika poeter. Många tar upp flyktingkrisen, eller situationen kanske man ska säga.

Felicia Mulinari och Charlotte Qvandt från nya antologin Om detta sjunger vi inte ensamma kommer, liksom Kashayar Naderehvandi (Allting glittrar och ingenting tar slut). Johan Jönson, aktuell med dit.dit.hään och Theodor Hildeman Togner, vars diktsamling Ut nominerats till Borås Tidnings debutantpris, är några andra medverkande.

En annan aktivitet är workshop i boktitelpoesi, vilket är vad det låter som: att skriva dikt utifrån olika titlar.

– Vi har ju omkring en halv miljon böcker här, inte för att alla ska användas men det finns ju några att experimentera med. Det är en rolig aktivitet för alla åldrar och kan vara både enkelt och komplext, säger Max Edenborg.

I fjol lockade poesimässan runt 500 besökare. I år hoppas man på ännu fler.

– Även om vi, som tur är, inte är helt beroende av kvantitativa mål.

Ännu mer poesi blir det redan på måndag då Världspoesidagen firas med bland annat irakisk poesi och poesiläsning med Mormor Märta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria