Oron växer bland barnmorskorna | Stockholms Fria
  • Lilleba Anckers är barnmorska på Södersjukhuset och efterlyser ett icke-patriarkalt förhållningssätt till förlossningsvården.
Stockholms Fria

Oron växer bland barnmorskorna

Personalbristen blir en utmaning när BB Sophia stänger: bara tre personer kom till ett första rekryteringsmöte hos landstinget.

Sommaren på förlossningsklinikerna kommer att blir värre än förra året och det var den värsta i mannaminne. Det säger Lilleba Anckers, barnmorska på Södersjukhuset och förtroendevald för Vårdförbundet.

– De menar att BB Sophias barnmorskor ska gå tillbaka till landstinget nu, till det arbetssätt som de har lämnat. Jag tror inte att barnmorskorna vill det. De har sagt till BB Sophias barnmorskor att ”ni får inte mer i lön, men ni ska veta att vi tycker att ni är värdefulla”. Det är som en klapp på huvudet, säger Lilleba Anckers.

I måndags var BB Sophias personal inbjuden till ett första rekryteringsmöte hos landstinget. Bara tre personer kom. Men landstingsråd Ella Bohlin (Kd) är inte oroad.

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska se till att förändringarna sker enligt planen. Vi samarbetar bland annat med Praktikertjänst som driver BB Sophia eftersom vi gärna vill att den erfarenhet och kompetens som finns hos personalen där är med när vi fortsätter att utveckla förlossningsvården i Stockholm. Min bild är att alla inblandade arbetar åt samma håll för att det ska fungera så bra som möjligt även i sommar, säger Ella Bohlin.

Lilleba Anckers ser framför sig en sommar där de inte hinner äta eller gå på toaletten.

– Landstingspolitikerna och klinikcheferna som får frågan om de är oroade inför sommaren säger att de inte är oroade, men vi som jobbar är det, säger Anckers.

Trenden att allt ska gå fortare inom förlossningsvården har pågått långt innan situationen inför sommaren uppstod.

– Om jag vore gravid skulle jag försöka få föda utanför Stockholm. De flesta förlossningar går bra, men vi går mot ett samhälle där kvinnor inte får bestämma över sina förlossningar. Andra tar makten. Det leder till mer ingrepp och mer forcerade förlopp. Kvinnor måste föda fortare och lämna sängen till nästa kvinna fortare, säger Lilleba Anckers.

Dag Larsson (S), oppositionssjukvårdslandstingsråd, är starkt kritisk till hur majoriteten har hanterat omstruktureringen av förlossningsvården inför sommaren.

– De som jobbar på BB Sophia har sökt sig bort från landstingets sjukhus för att de inte är en bra arbetsgivare. Det blir svårt att locka tillbaka dem. Även de som fortfarande jobbar på landstingets förlossningskliniker säger att det är en omöjlig situation, säger Dag Larsson och fortsätter:

– Man måste agera nu, annars kommer det bli en horribel situation i sommar. Man måste vara beredd att betala mer och se över arbetsmiljön. Majoriteten sköter det här patetiskt dåligt och blivande föräldrar får betala priset.

I och med omfördelningen av platserna kommer Södersjukhuset att ha uppåt 8 000 förlossningar per år. Det blir den största avdelningen i Sverige och Lilleba Anckers ser många nackdelar.

– På så stora kliniker blir det många mellanchefer. De som bestämmer sitter långt från verkligheten och forskning som görs glöms bort. Genomsnittet i Sverige är runt 3 000 förlossningar per år. Det är en idealisk storlek, då känner alla barnmorskor varandra och utveckling från forskande barnmorskor kan implementeras.

Lilleba Anckers betonar att frågan i grunden handlar om kvinnors rättigheter.

– Nu styrs förlossningsvården av ett patriarkalt tankesätt. Om pengarna styr borde det ändå satsas på en trygg vård, det blir mer lönsamt i längden om vi orsakar mindre trauma för kvinnorna som föder.

Fakta: 

Förlossningar i Stockholm

• 2014 föddes 29 308 barn i länet. Det var rekord. Flest förlossningar ägde rum på Södersjukhuset (7 294), Danderyds sjukhus (6 106) och Karolinska Huddinge (4 578). Siffrorna för i fjol är inte sammanställda ännu.

• Enligt landstingets förlossningsprognos väntas 13 620 barn födas de kommande månaderna, mars–juli.

• Länets kliniker är BB Stockholm (Danderyd), Danderyds sjukhus, BB Sophia, Karolinska Huddinge, Karolinska Solna, Södersjukhuset (Sös), Södra BB och Södertälje sjukhus.

• Södra BB ska övergå i Sös och tar inte längre emot nya gravida. BB Sophia stänger den 31 maj då Praktikertjänst gjort en förlust på 180 miljoner sedan starten. Mycket höga personalkostnader, bland annat stafettläkare, pekas ut som en orsak.

• Enligt en prognos från SLL var antalet anställda barnmorskor vid klinikerna totalt 564 stycken år 2014. Mer än hälften arbetar deltid.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Sös värst i vänteligan

Stora skillnader i väntetider på stans akutmottagningar. Värst är det på Sös. Och kvinnor får vänta längre än män.

© 2021 Stockholms Fria